Програма Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е официално одобрена от

...
Програма Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027) е официално одобрена от
Коментари Харесай

ЕК одобри Програма „Развитие на човешките ресурси“ за програмен период 2021-2027 г.

Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027) е публично утвърдена от Европейската комисия и е първата стратегия в България, която получи „ зелена светлина “ от Брюксел.

ПРЧР (2021-2027) е съфинансирана от Европейския обществен фонд + и националния бюджет. Бюджетът на програмата е в размер на повече от 3,8 милиарда лева, с които се чака да бъдат подкрепени над 740 000 души в България.

Чрез осъществяването на Програма „ Развитие на човешките запаси “ ще бъде предоставена поддръжка за развиване на работната мощ в България и превъзмогване на провокациите пред пазара на труда. В идващите седем години ще бъдат осъществени ограничения, с които ще бъдат обезпечени повече благоприятни условия за повишение на квалификацията, знанията и уменията на заетите. Най-уязвимите групи в обществото – безработни, хора с увреждания, хора, живеещи в беднотия, деца, възрастни, представители на ромската общественост ще получат поддръжка за пълноценно включване в икономическия и обществения живот на страната.

По ПРЧР ще бъде оказана поддръжка на уязвимите хора и техните фамилии. Подкрепата ще бъде сложна – от една страна ще бъдат създавани благоприятни условия за професионална реализация, а от друга – ще бъде усъвършенстван достъпът им до качествени обществени и здравно-социални услуги. Социално-икономическата интеграция на хората в неравностойно състояние ще бъде насърчавана посредством увеличение обсега и качеството на предоставяните услуги. Планирано е идентифициране на самостоятелните потребности на всеки нуждаещ се и правене на профили с най-подходящите за съответния човек ограничения. С европейски средства ще бъдат предоставяни услуги и качествена грижа в общността или в домашна среда.

За първи път „ Младежката претовареност “ е отделена в независим приоритет в програмата. С бюджет от над 735 млн. лева ще бъдат осъществени ограничения за идентифициране, информиране и обосноваване на неактивни младежи, включване в претовареност, стажуване, чиракуване, образования и поддръжка при първа работа. Индивидуален метод и сложна поддръжка ще бъде оказана и за младежите в неравностойно състояние на пазара на труда. Основната цел на ограниченията ще бъде улеснение на прехода от обучение към претовареност.

Общо 20 млн. лева от Програма „ Развитие на човешките запаси “ (2021-2027) ще бъдат ориентирани към планове за обществено изпробване, изпитване и използване на обществени нововъведения в региона на пазара на труда и на общественото включване. С част от средствата ще бъде насърчено изпитването и оценяването на новаторските решения, преди използването им в по-голям мащаб. Предприятията на обществената и солидарна стопанска система могат да играят основна роля за постигането на обществени нововъведения. Чрез ПРЧР ще бъде подкрепена активността на Компетентностен център за обществени нововъведения. По този метод ще бъде подкрепено развиването на обществени нововъведения в предприятията на обществената и солидарна стопанска система.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР