Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще

...
Прогнозната цена за април, която утре окончателно ще внесем, ще
Коментари Харесай

Деница Златева: До 3 месеца цената на природния газ ще бъде с 30% по-ниска спрямо април

Прогнозната цена за април, която на следващия ден дефинитивно ще внесем, ще бъде към 98 лева Очакванията са тази цена през идващите месеци да спадне с близо 30%.

 

Това заяви в студиото на " Денят стартира " изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Деница Златева.

 

Тя посочи, че в рамките до 3 месеца цената ще бъде с 30 на 100 по-ниска по отношение на април или общото понижение по отношение на януарската цена ще бъде с близо 70%.

 

" Това е обикновено в края на отоплителния сезон. По принцип цените през летните месеци са по-ниски за разлика от м.г. Това е и една от аргументите през настоящия отоплителен сезон цената да е по-висока в сравнение с сме очаквали, тъй като за разлика от м.г. в интервала, през който се нагнетява газ в Чирен и който използваме през отоплителния сезон - този газ беше най-скъпия ", уточни Деница Златева.

 

Тя изясни и по какъв начин се образува цената на природния газ - на 10-то число от месеца " Булгаргаз " внася предлагането за цена за идващия месец. В него се включват всички количества на клиенти на " Булгаргаз " - както тези на контролирания пазар, т.е. топлофикационни и газоразпределителни сдружения, по този начин и всички компании на свободния пазар, които имат подписани контракти с " Булгаргаз ".

 

" На 10-то число ние предоставяме в КЕВР както удостоверение за тези контрактувани количества, по този начин и всички контракти и съглашения, които " Булгаргаз " има подписани за закупуване на природен газ, което е една от съставените елементи в цената. Потвърждение за обезпечени слотове за регазификация, удостоверение за разноските за предпазване на този природен газ, разноските за транспорт. И когато приказваме за компонентата борсов показател, ние ценообразуваме на борсов показател месец напред. При образуването на цената би трябвало да кажем каква ще е тя за целия идващ месец ", изясни Златева.

 

Тя добави, че в най-голямата рецесия м.г. ценообразуващият детайл е бил борсов показател - месец напред с контрактуваните отстъпки.

 

Деница Златева сподели още, че сега има работна група, която разисква механизъм за компенсиране на търговците, които нагнетяват газ. В момента " Булгаргаз " има 300 млн. куб. метра газ в Чирен и с цел да има оптимална цена за идващия зимен интервал, този газ ще остане през лятото там и нов няма да бъде нагнетяван, защото хранилището е цялостно на 77%.

 

Заради по-меката зима Златева разясни, че януари е бил много сложен месец за сдружението, защото потреблението е било с към 20-25 на 100 по-ниско.

 

" Булгаргаз " няма неизплатени отговорности към страната, към бюджета, към доставчиците. Най-големият дебитор на сдружението си остава " Топлофикация София ". Въпреки, че от там са погасили към 552 млн. лв. за последната половин година, отговорностите на топлофикационното сдружение са към 700 млн. лв., сподели още Деница Златева.

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР