Прогнозната изкупна цена на кравето мляко за февруари е 103

...
Прогнозната изкупна цена на кравето мляко за февруари е 103
Коментари Харесай

Прогноза: Малко вероятно е цените на млякото да паднат

Прогнозната изкупна цена на кравето мляко за февруари е 103 лева./100 кг по данни на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (CAPA). Според анализаторите всичко сочи, че е малко евентуално млякото да поевтинее още веднъж. Статистиката сочи, че през миналата година нарастването на изкупните цени на суровото мляко в страната е 33%, като резултат от световното ценово повишаване и нарасналите разноски за прехрана в отглеждането на животни. 
" Въпреки това изкупната цена на кравето мляко в България е измежду най-ниските в Европейския съюз, а все още по-ниски са изкупните цени единствено във Франция, Словакия и Балтийските републики ", оповестяват от САРА. Ако млякото е поскъпнало с 33%, единствено за фуражи животновъдите в страната харчат с 30% повече пари, сочи статистиката на Националния статистически институт. Точно по тази причина анализаторите не считат, че е допустимо понижение под 1 лева./кг при тази обстановка, въпреки напролет и лятото да има сериозен напън за сваляне на цените.
Данните за бранша сочат още, че номиналната брутна продукция от мляко през 2022 година у нас нараства с към 20% до 877 млн. лева Това съставлява към 36% от цената на продукцията от отглеждане на животни. Делът на млякото в цялата селскостопанска продукция остава към 7%, сходно на равнищата от 2021 година От САРА означават още, че производството на мляко в Европа през предходната година нараства в 10 страни членки, в това число в Германия и Франция. Значимо понижение обаче има в Хърватия (-5,5%), Кипър (-4,3%) и България (-3,2%).>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР