Прогнозите за потенциална рецесия в американската икономика все още не

...
Прогнозите за потенциална рецесия в американската икономика все още не
Коментари Харесай

Поредната американска банка променя прогнозите си за рецесия в САЩ

Прогнозите за евентуална криза в американската стопанска система към момента не са се сбъднали. Много специалисти, в това число икономисти от личния състав на Федералния запас, в този момент преразглеждат прогнозите си. 

Притесненията бяха подбудени на първо място от високата инфлация и ограниченията, подхванати от политиците за нейното преодоляване. Рецесията публично се дефинира като спад на брутния вътрешен артикул в продължение на две поредни тримесечия.

За да се пребори с инфлацията и да реализира задачата си от 2%, Федералният запас реализира няколко покачвания на лихвените проценти, което породи опасения за допустима криза. Макар че инфлацията ненапълно понижа, съгласно последните държавни данни тя остава над 2%.

От друга страна, нивото на безработица остава относително ниско. Bank of America означи, че въз основа на новите данни за юли нивото на безработица е 3.5%, което е малко над най-ниското ниво от края на 1969 година насам.

Това, наред с други позитивни стопански фактори като растеж на икономическата интензивност и напън върху заплатите и цените, движещ се в вярната посока, накара Bank of America да преразгледа по-ранната си прогноза за лека криза през 2024 година Сега вероятността за меко приземяване е сред 45% и 50%, само че към момента са вероятни и други резултати.

Експертите акцентират ролята на Федералния запас в направлението на стопанската система. Докато Фед се стреми към меко приземяване, няколко фактора ще продължат да оказват въздействие върху стопанската система през идващите месеци:

  • 1. Понижаването на инфлацията може да не докара незабавно до намаление на цените, защото въздействието на високата инфлация върху потребителските цени може да продължи известно време. Потребителите може да имат потребност заплатите им да наваксат инфлацията, което може да отнеме няколко години.
  • 2. Наемането на чиновници може да продължи да се забавя, като Bank of America предвижда, че нивото на безработица ще се увеличи и ще доближи своя връх от 4.3% през 2025 година Въпреки че фирмите понижиха съкращенията на работни места, те не престават да изследват други ограничения за понижаване на разноските.
  • 3. Сегашният интервал може да е подобаващ миг за фиксиране на високи лихвени проценти по спестяванията. Федералният запас утвърди нарастване на лихвените проценти през юли, с което те доближиха най-високите си равнища от над две десетилетия.  

Bank of America чака още едно покачване на лихвите през тази година, само че планува намаляването им от юни 2024 година, като плануваните понижения са със 75 базисни пункта през 2024 година и със 100 базисни пункта през 2025 година Високите лихвени проценти доведоха до междинни лихвени проценти по кредитни карти от 20.5%, само че вложителите могат да завоюват от 3% до 5% върху спестяванията си.

За физически лица, които не се нуждаят от неотложен достъп до средствата си, обезпечаването на високи лихви с по-дългосрочни варианти, като да вземем за пример депозитни документи, може да се окаже рационално решение.

Източник: CNBC

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР