Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на

...
Прогнозите за имотния пазар засега не са за понижаване на
Коментари Харесай

Всички се питат накъде ще тръгнат цените на жилищата, а в Пловдив продължават да растат

Прогнозите за имотния пазар към този момент не са за намаление на цените. По-скоро чакаме да се балансира пазарът – нещо, което към този момент следим. Цените ще порастват с по-умерен ритъм. Перспективите за пазара в кратковременен проект (бел. ред. до 1 година) остават позитивни, защото множеството от факторите, които въздействат върху процесите на имотния пазар влияят в позитивна посока, в това число и инфлацията, която се намеси през тази година осезаемо – тя също подтиква вложенията в сигурен актив, какъвто е парцелът. Така че за момента вероятностите са за постоянен пазар с по-умерен ритъм на напредък на цените “, разяснява Полина Стойкова, изпълнителен шеф на Bulgarian Properties, представена от БНР.

Прогнозите на икономисти за една по-тежка зима няма да се отразят отрицателно на сделките на жилища. По-скоро това подтиква влагането на спестявания в парцел като в сигурен актив. " През настоящата година отчетливо видяхме повишаване на интереса към парцелите от гл.т. на инвестиция – нещо, което липсваше откогато стартира пандемия, защото пазарът беше дълги години движен от покупки за лично прилагане. Имотът се преглежда като кей в несигурни времена и в тази връзка допускам ползата ще продължи “, добави Стойкова.

 

Темата за повишаването на строителните материали и оттова на новото строителство продължава да е настояща. " Регистрирахме сериозен растеж на цените ново строителство в София с към 20% през второто тримесечие на година по отношение на същия интервал на предходната година. С към 15% има сходен растеж и в Пловдив, и във Варна. За една година квадратният метър ново строителство в столицата е повишен с към 250 EUR, което е един от най-големите растежи за последните години “, прецизира Стойкова.

По отношение на възможното повишение на лихвите по ипотечните заеми, сега хората бързат да създадат покупка и да си договорят финансиране. Като цяло има едно успокоение. Не мога да кажа, че има огромен стрес от предстоящо повишение на лихвите, защото процесите у нас идват малко по-бавно и тези покачвания ще бъдат в умерени граници.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР