Прогнозите за апокалипсис не се сбъднаха. От 2020-а насам нямаме

...
Прогнозите за апокалипсис не се сбъднаха. От 2020-а насам нямаме
Коментари Харесай

Икономист по Дарик: Все още сме зависими от Русия

" Прогнозите за апокалипсис не се сбъднаха. От 2020-а насам нямаме уцелена прогноза. 2020-а с пандемията първичните очквания бяха, че надали не стопанските системи ще се срутен, години наред ще се възвръщаме от това нещо и 2, 3 месеца по-късно стана ясно, че това е прекомерно пресилено. "

Това съобщи в предаването " Кой приказва " по Дарик радио икономистът Калоян Стайков.

" Да напомним какви апокалиптични прогнози имаше до напълно скоро. Те в действителност доста се лутат. Както чувахме прекомерно апокалиптични такива, по този начин имаше и много оптимистични. Очевидно Европа се оправя малко по малко с сложната обстановка, както с пандемията от Ковид, по този начин и вследствие на войната. Това са все провокации, които допреди няколко години въобще не стояха на дневен ред и естествено никой няма подготвени решения. Намираме се във времена на доста висока степен на неопределеност, решенията нормално са проба-грешка. Има хора и бизнеси, които се намират в съществени усложнения и несъмнено, на тях би трябвало да се помогне, само че това не е общовалидно за цялата стопанска система ", добавитой.

" Истината е, че към този момент се намираме в нови условия, което значи, че в случай че продължим да вършим нещата, както сме ги правили до момента, следващата година ще се окажем в същата ситауция, в която бяхме тази година. Трябва да се намерт няколко решения за енергийното бъдеще на Европа. Сега към този момент няма да има съветски газ, значи би трябвало да го сменяем с нещо друго. Все още не сме съумели да се откъснем от енергийната взаимозависимост от Русия. Не е невероятно да се откъснем от Русия и е неотложно, когато имаме търговски сътрудник, който във всеки един миг може да си промени изискванията по контракта и да спре доставките ", съобщи Стайков.

" През идващия месецнай-вероятно цените ще се усилят. За разлика от други години, тази година газохранилищата освен в България, само че и в Европа се изпълниха със безценен газ ", съобщи икономистът.

" Плащането на 90 милиона предплатен налог от „ Лукойл ” в действителност е коледно знамение, тъй като години наред целият бизнес модел на компанията беше издигнат върху това да не заплаща налози. Този бизнес модел по никакъв метод не се е трансформирал и в действителност, забавен е въпросът на какво съображение в действителност се заплаща налог. Излязоха с изказването, че това е налог „ свъръхпечалба ”, което е невероятно. В общи линии, чухме единствено похвали от страна на държавното управление, само че в случай че без някаква смяна в устройството на компанията се стига до такава облага, разумният въпрос е: за какво предходната година нямаше такава печелба? ", запита Стайков.

Във връзка с шанса България да стане част от еврозоната, той разяснява:

" Според мен шансът да стартираме да пазарим с евро от 2024-а година е невисок. Не съм необикновен оптимист, само че при политическо решение всичко е допустимо. Хърватия е добър образец в това отношение. Въпросът е какво ще създадем до тогава. С напредването на годината опциите да създадем нещо потребно, с цел да бъдем признати, понижават. Цялата концепция на приемането на еврото е в действителност, че ние желаеме да се приближим към тези страни стопански, културно и така нататък Тоест, вършим промени, тъй като считаме, че това е правият път. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР