Прогнозите на КНСБ показват, че инфлацията ще продължи да расте.

...
Прогнозите на КНСБ показват, че инфлацията ще продължи да расте.
Коментари Харесай

Синдикатите очакват инфлацията да продължи да расте

Прогнозите на КНСБ демонстрират, че инфлацията ще продължи да пораства. Надеждите са това да се случва със затихващи темпове в идващите месеци. Това разяснява в студиото на „ Здравей, България ” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„ На кумулативна база февруари 2021 - февруари 2022 съгласно последните данни на Национален статистически институт инфлацията е 10%. Предполагам, че числата през март ще бъдат леко по-високи. Това е действителното приблизително нарастване, което усеща българинът ”, изясни той.

По думите на Димитров при стоките от първа нужда числата на растежите на инфлацията са приблизително над 19%. „ Някои артикули стигнаха 50%. Това усеща българинът, когато влезе в магазина ”, разяснява още президентът на КНСБ.

Той посочи, че упованието за нарастване на приходите е напълно реалистично. „ Според допитванията ни до синдикалните структури всеобщо хората сега желаят от своите работодатели по места нарастване на приходите сред 10 и 15% и го получават ”, добави Димитров, като даде за образец бранш „ Здравеопазване ”.

Старши икономистът в „ Отворено общество ” Георги Ангелов е на мнение, че българският бизнес няма различен излаз, в случай че желае да резервира работната си ръка, с изключение на да вдигне заплатите.

„ Инфлацията не е единствено негатив. Ние сме производител на зърно, слънчоглед, олио, метали. Изнасяме и големи количества ток - това са свръхпечалби за енергетиката. Това разрешава да не се подвига цената на семействата. Тоест, имаме изгоди от това, че се подвигат цените. И бюджетът печели от това ”, посочи Ангелов.

По думите на старши икономиста страната самодейно може с данъчни облекчения да подтиква бизнесите, които подвигат цените по-бързо от инфлацията.

„ Ако желаеме да стигнем до крайния консуматор, това може да стане с еднократни помощи, както Германия. Ако желаеме по-продължителен развой - би трябвало да минем през заплатите, по-ниско облагане на налози и осигуровки. Бюджетът има пари, по-добре да ги използваме за нещо ”, предложи Ангелов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР