Прогнозата, за която писа Списание 8, се сбъдна и през

...
Прогнозата, за която писа Списание 8, се сбъдна и през
Коментари Харесай

За два дни в Сахара падна толкова дъжд, колкото за година

Прогнозата, за която писа Списание 8, се сбъдна и през септември северозападната част на сахарския района се наводни за първи път от десетилетия, откакто извънтропичен циклон донесе със себе си невиждани от години по тези земи значителни превалявания.
Според Земната обсерватория на НАСА, предварителните оценки сочат, че над елементи от Сахара в Мароко, Алжир, Тунис и Либия на 7 и 8 септември са се излели количества, надхвърлящи целия размер превалявания в района за година.
„ Изминаха 30 до 50 години, откогато сме имали толкоз доста дъжд за толкоз малко време “, разяснява Хусин Юабеб от Главната дирекция по метеорология на Мароко пред АП.
Резултатът от редкия потоп е появяването на езера измежду пясъчните дюни, даже тук-там като Национален парк Ирики, където има езерно дъно – изсъхнало от десетилетия. Степента на наводнението е снимана в сателитни изображения, макар че по-близо до Земята, дроновете също са снимали някои много трагични фрагменти на новите езера.

Какво аргументи толкоз извънредно мощни дъждове

„ Докато известно количество превалявания в този район се случва всяко лято, това, което е друго тази година, е присъединяване на извънтропичен циклон “, сподели Моше Армон, старши учител в Института за науките за Земята и Еврейския университет в Йерусалим, пред Земната обсерватория на НАСА.
Екстратропичните циклони наподобяват на другите циклони по това, че са огромни въртящи се метеорологични системи, само че разликата е, че се появяват на географски ширини, много надалеч от екватора – нормално с повече от 30°. Те могат да зародят над морето или сушата. Този, който удари Сахара, стартира да се образува над Атлантическия океан, само че също по този начин извлече част от водата си от по-влажните, екваториални региони на Африка.
Някои учени изричат опасения, че подобен циклон може да има дълготрайни последствия за времето в района, разяснява Юабеб пред АП, с възмогности за повече стихии в бъдеще вследствие на нараснало изпарение и влага във въздуха.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР