Прогноза на CNN: Избирателите в Охайо отхвърлят усилията, които биха затруднили промяната на конституцията на щата

...
Гласоподавателите в Охайо отхвърлиха във вторник усилието да се повиши
Коментари Харесай

Гласоподавателите в Охайо отхвърлиха във вторник усилието да се повиши прагът за изменение на конституцията на щата преди референдума през ноември дали да се гарантират конституционно правата на аборт там, осигурявайки критична победа на защитниците на правата на аборт.

Известна като проблем 1, мярката щеше да промени закона за референдума в Охайо – вдигайки прага за изменение на конституцията на щата от обикновено мнозинство до 60% от гласовете.

Приемането му на практика щеше да издигне нови пречки пред пряката демокрация, правейки по-трудно за гражданите да заобикалят законодателната власт на Охайо с референдуми.

Мярката беше усилие, ръководено от Републиканската партия, насочено към предстоящия ноемврийски референдум, на който гласоподавателите ще решат дали да запишат правото на аборт в конституцията на щата.

На практика вторник беше първият от двуетапния процес, определящ дали референдумът през ноември ще може да мине с обикновено мнозинство – 50% плюс един глас – или трябва да достигне по-високия праг от 60% плюс един глас.

Ако мярката за абортите бъде одобрена от избирателите на изборите през ноември, поправката ще надмине закона на Охайо от 2019 г., който забранява абортите след шест седмици бременност без изключения за изнасилване или кръвосмешение. В момента е обект на съдебна битка.

Референдумът във вторник беше широко противопоставен от демократите и прогресивните групи. Интересите на републиканците и консерваторите бяха разделени по отношение на мярката. Губернаторът на Републиканската партия Майк Деуайн подкрепи Издание 1, както и Търговската камара на Охайо, Правото на живот в Охайо, Асоциацията за огнестрелни оръжия Buckeye и др.

„Безпокойството е, че хора могат да дойдат, външни сили, извън щата Охайо и да похарчат много пари, за да се опитат да повлияят на това. По-добрият процес е, честно казано, чрез законодателния процес“, каза DeWine пред репортери в Охайо през май.

Но двама бивши губернатори на Републиканската партия, Джон Касич и Боб Тафт, се противопоставиха. Касич, който претърпя политическа неуспех, когато гласоподавателите отхвърлиха противоречив антисиндикален закон през 2011 г., каза в Twitter през април, че стремежът да се ограничи мнението на гласоподавателите относно мерките за обществена политика е погрешно.

„Изпитвал съм това от първа ръка, след като политиките, подкрепени от мен и мнозинството от членовете на законодателния орган, бяха преобърнати в урните, и никога не ми е хрумвало да се опитам да огранича правото на жителите на Охайо да направят това“, каза той. „Не би било правилно тогава и не е точно сега.“

Спринтът към референдума през ноември превърна Охайо в следващото голямо бойно поле в борбата за правата на абортите след отмяната на Върховния съд на Роу срещу Уейд миналата година.

Вече гласоподавателите в два дълбоко червени щата, Канзас и Кентъки, отхвърлиха усилията за ограничаване на правата на абортите (въпреки че абортите все още са забранени в Кентъки). Стремежът на демократите да запишат правата на абортите в конституцията на Мичиган изигра ключова роля за победите на партията там на междинните избори през 2022 г.

В Охайо външни групи са излели над 26 милиона долара в реклама и от двете страни. Protect Our Constitution, група, фокусирана върху преминаването на проблем 1, е похарчила почти 2,7 милиона долара за реклама, според данни на AdImpact. Protect Women Ohio, група, съсредоточена върху борбата с нови защити за аборти през ноември, е похарчила 7 милиона долара преди гласуването във вторник.

Дори преди гласуването във вторник имаше индикации за силен избирателен интерес към мярката. Около 696 000 жители на Охайо са гласували преди деня на изборите, предсрочно или по пощата – число, което надхвърли избирателната активност от 638 000 избиратели на първичните и специални избори през август 2022 г.

Ноемврийският референдум също ще постави началото на решаващи избори през 2024 г.: надпревара за Сената на Охайо. Сегашният президент, сенаторът демократ Шеррод Браун, е сред основните цели на Републиканската партия, тъй като партията се стреми да си върне мнозинството в Сената.

Сред републиканските му съперници е държавният секретар на Охайо Франк Лароуз, шефът на изборите в щата и най-известният поддръжник на Проблем 1. Във видео, публикувано във вторник в Twitter, Лароуз рекламира провеждането на 76 събития в полза на мярката.

Тази история е актуализирана с допълнителни доклади.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР