profit.bgПрез Средновековието болестите са постоянна заплаха за здравето на човека,

...
profit.bgПрез Средновековието болестите са постоянна заплаха за здравето на човека,
Коментари Харесай

Aнглийско изпотяване: Мистериозната болест, която убива за 18 часа

profit.bg

През Средновековието заболяванията са непрекъсната опасност за здравето на индивида, подбудени от липса на хигиена и медицински знания.

Заболяванията, които поразяват и озадачават лекарите по това време, са добре изучени през днешния ден.

Има една болест обаче си остава историческа и здравна мистерия и до през днешния ден. Това е по този начин нареченето " британско изпотяване ", показва Amusing Planet.

През 15 и 16 век мистериозна зараза обгръща цяла Европа. Жертвите на заболяването се оплакват от тресчица, в комбивация с главоболие, мощни болки в шията, раменете и крайниците и сериозна уязвимост.

 

Първоначално на човек му е студено, което продължава от половин до три часа, след което стартира щедро изпотяване и жадност, съпроводени от делириум, учестен пулс, сърцетуптене и болки в гърдите. 

В последния стадий на заболяването засегнатият заспива, като повече не се разсънва. Най-ужасяващият й аспект обаче е скоростта, с която убива. Повечето жертви са мъртви в границите на 18 часа след появяването на първите признаци. Само тези, които оцеляват през първите 24 часа, се възвръщат изцяло.

" Английското изпотяване " пламва в пет огромни огнища сред 1485 година и 1551 година, когато е документирано за последно. По-малко гибелен вид на същата болест, прочут като " потта на Пикардия ", избухва в Северна Франция сред 1718 и 1874 година През това време има съвсем двеста огнища на болестта, само че смъртността е доста по-ниска.

Болестта взима първите си жертви през 1485 година, като убива повече от 10 хиляди души в границите на един месец. По-слабо публикуваната зараза се случва през 1507 година, последвана от трета и доста по-тежка по-късно през същата година, която се популяризира и във Франция. Третото огнище убива половината от популацията в някои региони.

Четвъртата зараза избухва в Лондон през 1528 година и бързо се популяризира в цяла Англия. Смята се, че Хенри VIII бяга от Лондон, с цел да не се болести, като непрестанно сменя резиденциите, спейки в друго легло всяка вечер.

Болестта се появява в Хамбург също толкоз ненадейно, колкото и в Лондон, и се популяризира мълниеносно, като повече от хиляда души умират в границите на няколко седмици. Тя обхожда цяла Европа, стигайки до Швейцария, Дания, Швеция, Норвегия, Литва, Полша и даже по-далеч на изток - в Русия. Заболяването се появява за последно през 1551 година

Характерно за " британското изпотяване " е да поразява изключително заможните хора и висшата класа. Манастирите са наранени най-силно, като жертвите измежду духовниците са огромни. Смята се, че тя стига и до кралското семейство, като Ан Болейн, брачната половинка на крал Хенри VIII, се заразява и оцелява. Загадъчната гибел на Артур Тюдор - най-големия наследник на Хенри VII, също се приписва на нея. 

Съвременните учени допускат, че заболяването може да е породена от незнаен хантавирус, пренасян от гризачите. При хората хантавирусът води до съдбовна белодробна зараза, която провокира грипоподобни признаци, като тресчица, кашлица, болки в мускулите, главоболие и заспалост. Коефициентът на смъртност доближава до 36%.

Друг обвинен е арбовирусът, популяризиран от кърлежи и комари. " Английското изпотяване " наподобява се появява след интервали на продължителни дъждове и наводнения в някои региони. Всъщност, някои модерни учени упрекват влажния британски климат за заболяването.

Ако арбовирусът е повода, това може да изясни за какво по-високите, по-студени елементи на Британските острови - Шотландия и Уелс, остават незасегнати.

Други хипотези варират от ботулизъм, пренесен с храна, до антракс. В последна сметка е мъчно да се каже каква тъкмо е била заболяването. Подобно на множеството епидемии, тя изчезва също толкоз ненадейно, колкото се появява, като се изключи няколко изолирани случая - един в Тивъртън през 1644 година лишава живота на 443 души.

Единственото заболяване, което наподобява на тази болест, е " потта на Пикардия ", или „ военната тресчица “, от която пламват голям брой огнища в Германия, Белгия, Австрия, Швейцария и Италия през 18 и 19 век.

Честотата на епидемиите от хантавирус в съвремието е относително рядка. По време на войната в Корея (1950–1953 г.) корейската хеморагична тресчица, която се разнася измежду войските, е породена от хантавирусна зараза. Един на всеки 10, разболял се от нея, умира.

Това е първият път, в който вирусът е разпознат. Името му идва от река Хантан в Южна Корея. Оттогава по целия свят има единствено шепа случаи.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР