profit.bgЕрик Шмид - бившият изпълнителен директор на Google и изпълнителен

...
profit.bgЕрик Шмид - бившият изпълнителен директор на Google и изпълнителен
Коментари Харесай

Прогноза: Интернет ще се раздели на китайски и американски

profit.bg

Ерик Шмид - някогашният изпълнителен шеф на Гугъл и изпълнителен ръководител на компанията-майка Alphabet, направи повече от забавна прогноза.

Според него, през идващото десетилетие интернет ще съществува под две форми - едната ще бъде водена от Съединени американски щати, а другата от Китай.

Шмид показа прогнозата си по време на частно събитие в Сан Франциско, проведено от капиталовата компания Village Global VC. Партньори с лимитирана отговорност в компанията са имена, като Шмид, Джеф Безос, Бил Гейтс и Даян Грийн.

По време на събитието икономистът Тайлър Коуен задава въпроса дали има късмет интернет да се фрагментира през идните години.

„ Мисля, че най-вероятният сюжет в този момент е не тъкмо делене, по-скоро раздвояване на интернет, воден от Китай и подобен, който не е китайски, воден от Америка ”, отвръща Шмид.

По думите му, броят на фирмите в Китай, услугите, които са построили, и положението, което са натрупали, са „ феноменални ”.

„ Китайският интернет заема по-висок % от Брутният вътрешен продукт на Китай, който е огромна цифра, по отношение на същия % в Съединени американски щати, който също е огромна цифра ”, споделя Шмид. 

Според него, Китай няма никакво желание да оставя интернет в ръцете на Съединени американски щати, като глобализацията значи, че всеки може да играе играта. Той чака да станем очевидци на чудесни услуги, които ще произлязат от Китай, което обаче би било рисково, защото тези услуги и артикули ще бъдат създавани в среда, характеризираща се с цензура и надзор.

„ Вижте метода, по който самодейността „ Един пояс – веднъж ” работи в към 60 страни – това е съвършена опция тези страни да стартират да взимат инфраструктурата, която Китай има, в подмяна на загуба на част от свободата си ”, споделя Шмид.

Прогнозите на Шмид идват на фона на опитите на неговия правоприемник на поста изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай да навлезе на китайския пазар.

За задачата компанията работи по Project Dragonfly – цензурирана версия на търсачката си, която да бъде утвърдена от китайските управляващи.

С други думи, търсачката ще филтрира неуместни за власите в Китай вести и събития.

През последните седмици стотици чиновници на Гугъл упорстваха за повече бистрота, подписвайки петиция, че проектите на компанията „ провокират морални и етични проблеми ”.

Пичай разяснява, че Гугъл са отворени да навлязат на китайския пазар, само че към този момент не са покрай реализирането на тези проекти.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР