ПрофилМилена Органджиева (Костова) е новият управляващ директор на MSD за

...
Коментари Харесай

Ваксините са едно от най-големите постижения на общественото здраве за всички времена

ПрофилМилена Органджиева (Костова) е новият ръководещ шеф на MSD за България, Северна Македония и Косово от 1 юли 2021 година Тя стартира кариерата си в българския офис на американския тръст през 2000 година и в продължение на 21 години придобива богат опит на основни позиции в разнообразни посоки на бизнеса - ръководство на човешките запаси, връзки с клиенти и планове, свързани с бизнес развиване и достъп на медикаменти до пазара. През 2018 година Милена Органджиева става управител " Бизнес процеси " за България и съумява да построи от основи и развие сполучливо отдела. Междувременно поема развиването на продуктовото портфолио за Северна Македония и Косово, където уголемява доста стратегическото портфолио на компанията с фокус върху лекуването на онкологични болести и имунизациите. От февруари 2020 година поема план за делене на компанията, като сполучливо управлява и координира всички междуфункционални действия в Централна и Източна Европа, Балканите, Гърция, Малта и Кипър. След покачването на предходния ръководещ шеф Константинос Папаянис в ръководещ шеф на MSD за Румъния и Молдова през февруари 2021, Милена Органджиева е краткотрайно изпълняваща длъжността и ръководи MSD България, Северна Македония и Косово в продължение на пет месеца. Милена Органджиева (Костова) има магистърска степен по компетентност " Икономика " от Икономическия университет във Варна и по промишлен мениджмънт и получава CIPD тапия от асоциацията на експертите по ръководство на човешките запаси The Chartered Institute of Personnel and Development. " Обединени от визията на " MSD България " " Ангажирани за по-добър живот ", MSD като обществено виновна, насочена към пациентите компания, която изобретява, създава и дава новаторски артикули и услуги, ще продължи да усъвършенства живота на хората ", разяснява тя във връзка назначението й на новия пост. " Ежедневно демонстрираме готовността си да поддържаме сътрудниците ни и ангажираността си за възстановяване на локалната здравна среда. Нашите полезности ни управляват в дейностите и решенията ни и са спечелили доверието и уважението на нашите сътрудници, сътрудници и клиенти в бранша на опазването на здравето ", добавя Милена Органджиева (Костова). Много рядко българи и изключително дами получават предопределение на сходни управителни позиции в мултинационални компании - на какво отдавате триумфа си с изключение на на безспорните си мениджърски качества, познати във фармацевтичния бранш? Как се случва това в огромна американска компания?
Бих отвърнала, че може би в последно време наклонността е друга. Вече има доста българи на сходни позиции освен у нас, само че спечелили разнообразни други европейски и интернационалните позиции. Това в действителност е самопризнание, че в България сме способни да развиваме извънредно сполучливи фрагменти. От позиция на MSD да, факт е, че аз съм първият местен шеф след 20 години. Мисля, че част от моя триумф се дължи на предходните шефове на компанията за България и за мен беше чест и наслаждение да работя тясно с тях - прелестни водачи и хора, които способстваха доста за развиването на компанията, а също по този начин на цялата организация. Научих доста от тях. Когато насочих своето обръщение на новоизбран ръководещ шеф към екипа ми в България, Северна Македония и Косово, означих нещо, в което същински имам вяра - триумфът не се мери с длъжността, която заемаме, а с добитите умения, скъпия опит и способността да споделяме всичко това с другите. И в случай че поддържаме тази своя настройка, триумфът е неминуем.
Вие сте човек на традициите, толкоз години единствено в една компания?
- Да, човек на традицията съм. Не съм променяла работното си място, тъй като в MSD открих ценностната система, която аз персонално изповядвам. През тези 21 години имах опция да придобия многообразен опит. Както споделих, триумфът не е в длъжността, а в работата по най-различни планове, които са ме държали стимулирана безусловно всеки ден, и в удоволствието да пристигам на работа.
В България дълго време MSD не заемаше полагащото й се място в топ 10 на фармацевтичните компании, само че вие променихте това. Как се реализира двуцифрен растеж по време на невиждана пандемия?
- Да, по този начин е. Променихме фокуса на компанията на световно равнище през последните няколко години и резултатът е забележим. Основният ни фокус е в региона на онкологията и това е прелестно, тъй като онкологично болните пациенти към този момент имат достъп до новаторски медикаменти и новаторски решения за своето лекуване. Както се вижда по последните данни на IQVIA, това е сегментът, който пораства най-бързо, т.е. здравната потребност е най-голяма, тъй че главният ни фокус и визията на MSD да бъдем ангажирани за по-добър живот, да слагаме пациента преди всичко носи изгода освен на пациентите, само че и за развиването на компанията. За нас е приоритет да разтеглим наличието си на българския пазар освен в региона на онкологията, съответно в имунотерапията (наричана още имуноонкология), а и в други обществено значими болести.
Как ще го извършите поради тежката ценова регулация и рестриктивната лекарствена политика в България, по какъв начин ги намирате като среда за работа?
- Лекарствената политика в България се дефинира от икономическите условия и политическите фактори в страната. Като такава тя отразява визията на ръководещите като цяло за развиването на страната. През последното десетилетие България реализира забележителен прогрес в развиването на опазването на здравето, само че към момента изостава от страните в Западна Европа. Здравната среда е извънредно динамична. За жал липсват радикални здравни политики макар ясно дефинираните проблеми в бранша. Регулаторната рамка е непостоянна. Възгледите по отношение на политиките, целите и бъдещото развиване в бранша са променливи. Като % от Брутният вътрешен продукт за опазване на здравето у нас се отделя на половина от междинното в Европейски Съюз, а здравната и лекарствената политика са по-скоро насочени към разхода вместо към цената и резултата. Здравният бранш продължава да бъде недофинансиран, а и сега лекарствената политика е най-вече разходно насочена. За всяка промишленост е от изключителна значимост страната, в която оперира, да подсигурява предвидимост и прогнозируемост за бизнеса. За страдание в здравния бранш следим тъкмо противоположната наклонност. Недостигът на средства в НЗОК се наваксва с условието към компании за няколко типа наложителни отстъпки, които могат да доближат и до 90% от изписаните медикаменти, изключително когато приказваме за нов клас артикул на пазара. Като прибавим и това, че в България производителите записват най-ниските цени на медикаментите в Европа, и ненапълно забавеното нахлуване на пазара на нов медикамент, се оказва, че бизнес климатът в страната е все по-неблагоприятен. Трябва да се означи, че липсват също по този начин осъвременени бази данни и регистри в бранша. Все още има високо доплащане от страна на пациента в лекарствения бранш - то доближава 48% от цената на нужното лекуване. Не на последно място, би трябвало да сложим и акцента върху незабавната нужда от цифровизация на бранша и въвеждане на нови технологии, които подсигуряват бистрота на ръководството на разноските.
Как виждате развиването на портфолиото на компанията в главните й категории?- Нашият фокус остава имуноонкологията заради обстоятелството, че в България заболеваемостта е висока и времето от диагностика до приемане на лекуване е към момента релативно дълго. Друг главен приоритет в нашето портфолио са имунизациите. Опитваме се да ги наложим на българския пазар, само че, както знаете, ваксиналното покритие на незадължителните ваксини е към момента доста ниско. Това е видно и от статистиката за Коронавирус имунизацията. Вирусологията е третият бранш на компанията. Тази година пуснахме на пазара два нови продукта за лекуване на ХИВ с по-благоприятен профил на сигурност и комфортен банкет за пациента като еднотаблетков режим. Единият от тях ни донесе премия за новаторски артикул на годината от Българския фармацевтичен съюз.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР