Профилактика и корекция (лечение) на белези от различно естество –

...
Профилактика и корекция (лечение) на белези от различно естество –
Коментари Харесай

Съвети от д-р Бенкова: Профилактика и корекция на белези от различно естество

Профилактика и промяна (лечение) на белези от друго естество – препоръки от доктор Елена Бенкова – еластичен хирург е Болница ВИТА
, какво съставлява белегът и за какво се образува?
При всяко пострадване на кожата, без значение дали е от контузия, изгаряне или при оперативна интервенция, организмът реагира с опит да замести повредената тъкан със съединителна тъкан. Това е неизбежно биологично събитие на излекуване и се назовава цикатризация, а белегът -цикатрикс.

Практически не съществува вид, при който може да се направи прорез в кожата и той да заздравее без никакъв белег. Понякога безобидни на пръв взор процедури като инжекции, татуировки, скарификации или ваксини могат да доведат до развиване на груби белези.
Какви белези съществуват?
Новата кожа, която се образува, не има същите свойства, няма същите разтегливост и цвят като остарялата. Белезите са по-твърди и постоянно изпъкнали спрямо кожата към тях, което ги прави елементарно забележими и не изключително приятни.
Нормотрофичен белег - той е най-чест и е резултат на оздравителния развой. Има бледен цвят и е еднакъв с кожата.
 Нормотрофичен белег
Хипотрофичен, атрофичен - той е вдлъбнат под равнището на кожата.Такива са белезите от акне и шарка.
 Хипотрофичен, атрофичен
Хипертрофичен - червен и апетитен, издигнат над кожата, само че стеснен в рамките на пострадването. Не постоянно претърпява назад развиване.
 Хипертрофичен
Келоидния цикатрикс е резултат на свръхрастеж на съединителна тъкан отвън първичните контури на оперативната рана. Тази тъкан е надигната над близките тъкани, алена с гладка и лъскава повърхнина, налице е сърбеж и наклонност за рецидив след ексцизия.
 Келоидния цикатрикс

От какво зависи един белег да наподобява добре?
Отговорът на кожата към една и съща контузия може да остави разнообразни по мярка и тип белези при другите хора. Доста фактори оказват въздействие върху това дали ще се образува белег и дали той ще е прекрасен или неприятен.

Това са:
генетичните особености на кожата, локализацията на тялото, методът на отнасяне на тъканите от хирурга, употребяваните консумативи за зашиване на раната, грижата за раната след интервенцията, общото здраве на индивида, възрастта, расовата принадлежност и доста други.Кога и по какъв начин би трябвало да стартираме да се грижим за белезите си?
Колкото по-скоро започнете третирането на зарасналата рана, толкоз по-голям триумф ще имате и ще го постигнете относително бързо. При груби и остарели белези ще би трябвало да се въоръжите с много самообладание, тъй като ще минат месеци преди да се появи забележим резултат.

На първо място е доста значимо да не се заблуждавате, че един белег може да се заличи изцяло и кожата да наподобява по този начин, все едно в никакъв случай не е бил там.

Лечението на белезите може най-общо да се раздели на неоперативно и оперативно.

Неоперативното включва разтривки с хидратантни кремове, носене на компресивно долни дрехи, потребление на силиконови превръзки.

Локално се ползват профилирани гелове и унгвенти.

При показания се инжектира кортикостероиден препарат, което води до понижаване на белега.

Оперативното лекуване се уточни за всеки пациент и бива:
изрязване на белега и затваряне на дефекта посредством пластика; дермоабразио и други оперативни техники.
Когато приказваме за последствия от контузии и изгаряния, с изключение на за белезите, би трябвало да споменем и за контрактурите. Те съставляват ограничаване в придвижванията в ставите, дължащо се на обездвижване, ръбци и други В този случай лекуването най-често е оперативно.

През МАРТ 2022 година ще бъда разполагаем БЕЗПЛАТНО с прегледи и съвещания за всички, които се борят с последствия от изгаряния и контузии, както и с белези от друг генезис.

Прегледите ще се проведат от 14 март до 31 март 2022 година по следния

ГРАФИК:

Всеки понеделник, сряда и петък

от 9 до 12 часа.

От пациентите не се изискват посоки от персоналните им лекари за визити при нашите експерти.

Ние, в Отделението по Пластична, реконструктивна и естетична хирургия, използваме най-модерните и модерни способи за възобновяване на положителния тип на кожата на тялото и лицето на нашите пациенти. Всички, които са претърпели контузии, интервенции или произшествия и желаят да подобрят типа на белезите, останали след тях, може да се запишат за обзор и консултация на или през платформата .

Очакваме Ви!
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР