Професор Вили Лилков ще представи книгата си Стопанските абсурди на

...
Професор Вили Лилков ще представи книгата си Стопанските абсурди на
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков представя книгата си Стопанските абсурди на българския комунизъм


Професор Вили Лилков ще показа книгата си " Стопанските парадокси на българския комунизъм " довечера от 18 ч. в столичния хотел " Балкан ".

Прахосничество, неприятна дисциплинираност, големи количества бракувана продукция, фалшифицирани доклади, работещи с планувани загуби фабрики – това е единствено част от тематиките, наранени в проучването.

Около 66,3% от цялата създавана продукция преди демокрацията е с най-ниска оценка за качество – „ двойка “, уточни откривателят в. По думите му, може би най-точната оценка за българската стопанска система от този интервал се съдържа в признанието на Тодор Живков от ноември 1989 година: „ Политбюро твърдо застана на тази позиция, че ние имаме работа с недоразвито общество – социализъмът е едно недоносче, ето това е самата истина... Всичко, което ви говорихме за социализма, все едно, че църния демон ви го е казвал! “

В предговора към книгата на проф. Лилков някогашният министър председател Иван Костов показва, че в неговото проучване се откриват дълбоките корени на проблеми, които и през днешния ден спъват развиването на българското общество:

„ Вили Лилков дава едно от най-силните оръжия против Голямата неистина за комунизма… Той систематизира голям размер обстоятелства. (…) Обективните откриватели на това минало ще си дадат сметка за това в каква степен тоталитарният режим е разрушил морала и трудолюбието на хората, ще намерят дълбоките корени на ендемичната корупция, на кражбите и на разхищенията, на ширещата се ненавист и съмнение към демокрацията. “ – отбелязва Иван Костов.

Вили Лилков е професор по физика, лекар на науките. Дългогодишен началник на катедра „ Физика “ в МГУ „ Св. Иван Рилски “. Проучва в архивите на Държавна сигурност документите, които са директно удостоверение за репресивната политика на Българска комунистическа партия по отношение на националния хайлайф и неговото очистване след 9.09.1944 година Той е създател на книгата „ Доблест и наказване “ и е съавтор с Христо Христов на книгите „ Бивши хора “ и „ Погубената България “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР