Професор прогнозира развоя на новия щам. Не е изключено четвъртата

...
Професор прогнозира развоя на новия щам. Не е изключено четвъртата
Коментари Харесай

Проф. Александрова: И да се вземат мерки, Омикрон пак ще завладее света

Професор предвижда развоя на новия вариант. Не е изключено четвъртата Коронавирус вълна да прелее в пета такава. Това сподели в ефира на „ Твоят ден ” вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й новият вариант на вируса Омикрон се популяризира доста по-бързо от до неотдавна преобладаващия Делта вид, написа.

„ Броят на случаите с Омикрон се удвоява за ден и половина до три. Вече е регистриран в 89 страни, съмненията са, че са доста повече. Ако беше на територията  на страната ни обаче, евентуално щяхме да се го засекли до момента ”, изясни тя.

„ Много страни вкараха локдаун. Мерките, които са планувани у нас не са малко, само че би трябвало да се извършват съзнателно. Информацията, която имаме за Омикрон е доста разнопосочна. Смята се, че протича с доста по-лека клинична картина. 29% по-малък е рискът от хоспитализация. Това обаче не трябва на ни успокоява. Стана ясно към този момент, че вирусът протича леко при едни и тежко при други хора. При тези темпове на разпространяване на Омикрон даже малко хора да стигнат до болница, цифрата ще е впечатляваща ”, сподели още вирусологът.

Проф. Александрова беше безапелационна, че две дози от имунизацията няма да бъдат задоволителни за отбрана от Омикрон.

„ Бустерната доза се ползва и за други вируси, освен против  COVID. Вероятно третата доза ще стане част от общоприетото използване на имунизациите ”, сподели още тя.

Проф. Радостина Александрова е на мнение, че родителите би трябвало да бъдат осведомени с изгодите от имунизиране на децата им.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР