Професор Любомир Стойков е български журналист, културолог, медиен експерт, PR

...
Професор Любомир Стойков е български журналист, културолог, медиен експерт, PR
Коментари Харесай

Професор Любомир Стойков: Етичната мода е същинският стил

Професор Любомир Стойков е български публицист, културолог, медиен специалист, PR управител и фешън анализатор. Професор е в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ – Факултет по публицистика и всеобща връзка, в Университета за национално и международно стопанство – Факултет „ Икономика на инфраструктурата “ и в Националната художествена академия – Факултет по приложни изкуства. Гост учител в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ – Факултет по стопански и обществени науки. Преподавал е и в Нов български университет – Департамент „ Музикални и театрални изкуства “. Доктор на науките. Доктор по публицистика. На Sofia Fashion Week 2024 БГНЕС беседва с именития специалист по мода и имидж за етичната мода. Ето какво описа професор Стойков пред кореспондент на БГНЕС:


С голямо наслаждение споделям здравейте на професор Стойков и незабавно го запитвам какво е за вас етичната мода?


Етичната мода за мен е цялост от полезности, избавление, отношение, хубост, естествено, мисъл за природата, мисъл за бъдещето, само че с изключение на всичко друго, етичната мода, може би същинската мода, ето това е моето определение.


Доколко нови материи и ново отношение към цикличността на модата биха помогнали на света да стане по-добър?

Етичната мода не е единствено обвързвана с материите, с текстила, с производството, тя изисква изцяло отношение. Например, етична мода е онази мода, която интерпретира като претекстове, растения, животни, това е един доста забавен екоестетичен аспект към етичната мода, към устойчивата мода, само че нещо, което в действителност извънредно значимо, настоящо, това е таман метода по който се създават материите, метода по който се щади природата, земята, водата, въздуха тук от голямо значение е по този начин наречената рециклирана материя. Между прочее, аз постоянно поучавам моите студенти по фешън дизайн да поглеждат в предишното! Да си спомнят по какъв начин Мартин Маржела направи същински взрив с неговата... сбирка таман от разплетени войнишки чорапи в безлюден склад на НАТО. Показа фантастична сбирка, само че преди доста години. България също има непретенциозен принос от 80-те години, когато Васко Василев, дизайнер на Студио V2 откри и употребява също изостанали платове в някакъв склад, парашути и по този начин нататък. Но в днешния ден има доста положителни, доста... високи, доста ефикасни технологии, които дават опция за мъдро, интелигентно възпроизвеждане на материите. Една от моите стипендиантки, да вземем за пример, известна наша дизайнерка, която твори в Виена, тя пък беше направила сбирка, събирайки от автомобилни гробища, „ еърбеци “ от аварирали коли.


Като цяло етичната мода изисква, допуска не просто механично обявление: ето аз работя с рециклирани материи, или пък ето, аз употребявам бои и химикали, които не вредят на природата. Наш доста мощен образец в това отношение Аксел Харди, която от край време багри с естествени багрила своите дрехи. Могат доста образци да се дават включително и освен софтуерно и индустриално интерпретиране. Не единствено с такива материи, само че с хитроумни дизайнерски решения на по-предишното международно състезание, да вземем за пример, един от шлагерите беше таман екипи направени от рециклирани пластмасови бутилки! Безброй са образците в това отношение, желая обаче да насърча огромните марки, най-големите, които вършат по този начин наречената " бърза мода ", които доста поредно, само че отговорно и стратегически възнамеряват своята продукция, тъй че, в случай че не се неистина, до 2030-та година или 2032-ра, те 100% да минат към тази резистентност в производството на дрехи на допълнения, на разнообразни декорации.

Тука незабавно ми давате мотив да ви попитам - Европейската комисия въобще по политиката на континентално равнище, пък на международно, има воля или... най-малко се усеща някакво придвижване, най-малко лъх, това да се случва, т.е. да има, не тъкмо напън, само че да има по някакъв метод рамка законодателна, която да " бута " производството в модата тъкмо в тази посока, т.е. да има въпреки всичко някаква отговорност към природата, не просто да твърдим, че сме зелени " green labels ", ами от самото произвеждане през труда на хората, през отваряне на нови работни места, през основаването на нови материи, през фантазиите... Доколко съгласно вас политиката, би помогнала това да се случи?

Въпросът ви е доста прецизен, доста настоящ! Има своя отговор, късият ми отговор е: индустриална регулация, фешън регулация! Вече втора или трета година, даже аз съм бил съорганизатор на сходен семинар, главните, огромните изложители, включително, изложители на облекло, на обувки, на разнообразни аксесоари, към този момент ползват критерии за допускане до присъединяване единствено тези производители, единствено тези марки и лейбъли, които дават отговор на тези критерии. А те, повярвайте ми, са доста съществени! И те са свързани с кръговата стопанска система, с устойчивата мода в оптимално прецизирани квоти - какво е възможно и кое - не е възможно.

Какво е за вас Sofia Fashion Week и какво бихте поискали?

Ако не се неистина - това е 12-тото издание на Sofia Fashion Week. Аз имам достойнството и удоволствието да бъда първия PR управител на 5 или на 6 сезона и доста се веселя, че тази концепция закупи плът, кръв - разви се, и в действителност това е най-сериозната наша изява, която в доста неща не отстъпва на другите седмици на модата е Европа. Разбира се, имам е рекомендация, само че тях ще кажа в идващото изявление! /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР