Професор Агнешка Легуцка е един от водещите експерти по въпросите

...
Професор Агнешка Легуцка е един от водещите експерти по въпросите
Коментари Харесай

Може да дойде нов Пригожин

Професор Агнешка Легуцка е един от водещите специалисти по въпросите на Русия в Централна Европа. Тя е част от екипа на Полския институт по интернационалните връзки. Кореспондентът на Дъждовни води Константин Егерт беседва с нея за това дали Полша се опасява от нахлуване на " Вагнер " от Беларус, дали Путин се опасява от протеста на Пригожин и дали Западът може да повлияе на събитията в Русия.

Веднага след съобщенията за преминаването на Евгений Пригожин и част от наемниците на частната армия  " Вагнер "  към Беларус полското правителство заяви, че ще укрепи допълнително източната граница. Възможно ли е Варшава да се страхува, че  " вагнеровците "  ще нападнат Полша?

Агнешка Легуцка: Спомняме си по какъв начин през предишните години Александър Лукашенко умишлено вкарваше мигранти от Близкия изток в Беларус, с цел да ги трансферира през границите на Полша, Литва и Латвия. Той съзнателно ни предизвика, искаше да сътвори безпорядък на източната граница на НАТО. Но мигрантите не бяха въоръжени. А в този момент да си представим, че наемниците на ЧВК " Вагнер " ще дойдат на границата и ще стартират да стрелят по нас? Как ще реагират нашите граничари? В последна сметка, от една страна, това не е постоянна войска, а от друга - в действителност нахлуване на полска територия. Полското държавно управление не може да не вземе поради опцията за сходно развиване на събитията.

След бунта на Пригожин мнозина говорят за отслабване на режима на Путин. Могат ли сега Западът и НАТО да повлияят на събитията в Русия, да окажат натиск върху Путин?

Според мен Западът не разполага с принадлежности за влияние върху съветския режим от вътрешната страна. Той просто би трябвало да продължи да оказва помощ интензивно на Украйна - с оръжия, икономическа и филантропична помощ. Украйна би трябвало да бъде изцяло освободена от съветската окупация.

Режимът на Путин е опасност освен за Украйна, само че и за страните от НАТО, изключително за тези от източния фланг, като Полша и балтийските страни. Освобождаването на всички окупирани територии би засилило и сигурността на НАТО. Ако Украйна завоюва войната, може би нещо ще се промени в Русия.

Не виждате ли противоречие тук? Преди бунта всички казваха, че нищо не може да се направи с Путин, защото той уж е силен и има подкрепа в страната. Сега всички казват, че той е слаб - но въпреки това нищо не може да се направи?

Ще повторя: трябва да оказваме помощ на Украйна с всички средства, без да мислим за последствията от украинските победи в Русия.

Но Путин има демографско предимство - населението на Русия е три и половина или дори четири пъти повече от това на Украйна. Кремъл явно очаква с течение на времето да изтощи Украйна и Запада и по този начин да постигне своето.

На доктрина това е по този начин. Но на процедура разполага ли Путин с това време? Бунтът на Пригожин сподели, че Путин към този момент не обезпечава или най-малко не изцяло ползите на съветското висше управление. За мачото, като какъвто постоянно е желал да наподобява, Путин е прекомерно нерешителен. Той постоянно се опасява от нещо. От новата готовност да вземем за пример, тъй като миналогодишният опит сподели какъв брой непопулярна е тя. Страхът от загуба на властта сковава Путин и обезсилва преимуществата, които режимът наподобява има, в това число демографското предимство, което споменахте.

Путин не е Сталин, въпреки че се пробва да употребява детайли на сталинизма. Но в този момент ръководещата администрация все по-малко ще се опасява от него. Те скоро ще осъзнаят - в случай че към този момент не са го създали - че всеки миг на сцената може да се появи нов Пригожин. И този нов Пригожин може да провежда бунт, който да се окаже сполучлив.

А какво ще стане, ако сега той започне да обвинява в предателство и да вкарва в затвора някои високопоставени служители, например генерал Суровикин?

Ако Путин желае терорът да вземе връх, за какво Пригожин е към момента жив? Защо управляващите раздават медали на ростовските служители на реда, които избягаха, когато се появи  " Вагнер "? Дори някой да бъде вкаран в пандиза, това няма да промени обстановката радикално. Путин ще би трябвало да си заплати за лоялността, а той не разполага с толкоз доста пари, колкото преди. А и се обрисува 2024 година, когато ще се проведат така наречен " президентски избори ".

И какво пречи на Путин да ги проведе по същия начин, както всички предишни - по същество да не участва в тях и все пак да  " завоюва "?

Популярността на Путин пада и ще продължи да пада. Всъщност през днешния ден Пригожин евентуално е толкоз известен, колкото и Путин, в случай че не и повече. В очите на елита Путин към този момент не е поръчител за непоклатимост. Това сигурно ще се отрази през 2024 година

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР