Професията на програмист е една от най-горещите в днешно време

...
Професията на програмист е една от най-горещите в днешно време
Коментари Харесай

Научи се сам: 5 от най-добрите платформи с видео уроци по програмиране

Професията на програмист е една от най-горещите в днешно време – търсена като атрактивно поле за развиване от младите и необятно предлагана от от ден на ден и повече компании. Бурната цифровизация, белязала новото хилядолетие, роди плеяда от IT компании, чийто бизнес се разраства лавинообразно. Подемът обаче извади на показ казуса с големия апетит за фрагменти.

През 2022 година в софтуерната промишленост в България са заети към 50 000 души, по данни на БАСКОМ. Прогнозата за идните пет години е, че секторът ще разкрива по няколко хиляди работни места годишно и ще се е увеличел с над 30 хиляди души. Именно неналичието на фрагменти е главната преграда пред разрастването му с още по-бързи темпове – през предходната година той генерира 4,5% от Брутният вътрешен продукт на страната, увеличавайки каузи си трикратно за 10 години; а очакванята са, че може да влезе в топ три или даже да оглави ранглиста по доходи в българската стопанска система.

Браншът обаче се оплаква освен от това, че не му доближават експерти, само че и че тези, които излизат от университетите, постоянно не са готови добре за практическата работа. Така последователно започнаха да се появяват от ден на ден различни академии и платформи за онлайн образования. Днес всеки, решен да се развива в областта на осведомителните технологии и програмирането, има опция да се самообразова и да стартира кариерата си бързо.

IT промишлеността е измежду тези, в които опитът и неофициалното образование са в пъти по-важни от тапията. „ Известни програмисти са почнали кариерата си без уместно обучение и са учили сами “, разяснява Андрий Соколцов, Front-End Technical Lead в CodeIT.

Според него обаче има няколко детайла, на които би трябвало да се обърне внимание, изключително в случай че човек преди малко е решил да стартира своето IT странствуване. На първо място, споделя Соколцов, е нужно да се вземе решение за посоката. „ Програмистите учат разнообразни програмни езици, които им разрешават да извършват разнообразни задания. Дори QA инженерите (тестерите) би трябвало да могат да напишат код. Ето за какво би трябвало да изберете посока в програмирането, да придобиете главните умения и да употребявате времето си дейно “, отбелязва той.

Всъщност всяко IT образование може да е потребно, само че не е решителен фактор за триумф в програмирането. „ Важно е непрекъснато да се учи и да се натрупа на практика опит, като се работи по действителни планове “, акцентира Андрий Соколцов. И дава образец с няколко платформи, чиито запаси са се потвърдили като потребни за проучване на езици за програмиране:

FreeCodeCamp

FreeCodeCamp е доста известна платформа с онлайн курсове за проучване на HTML, CSS, JavaScript, бази данни и доста други. Курсовете на FreeCodeCamp включват на практика планове, които да ви оказват помощ да придобиете опит. Една от най-хубавите характерности на FreeCodeCamp е съществуването на действителни планове, с които можете да усъвършенствате уменията си. Освен това FreeCodeCamp е безвъзмездна.

Udemy

Udemy е може би най-популярната онлайн платформа с видео уроци за образование по програмиране след YouTube. Основното преимущество е, че има доста огромен избор от онлайн курсове за проучване на разнообразни езици за програмиране, включително и доста видеоклипове с безвъзмездни видео уроци. Повечето курсове са платени, само че пък има непрекъснати отстъпки и можете да намерите добър курс от опитни преподаватели на цена, която не надвишава 20 $. Освен това курсовете от Udemy могат да бъдат интерактивни и да включват проби след довеждане докрай на модул или урок.

Codecademy

Codecademy е доста известна платформа, която оказва помощ да научите разнообразни езици за програмиране от нулата. На този запас можете да намерите безвъзмездни и платени материали. В Codecademy всички курсове са добре структурирани и имат образни демонстрации на концепции. Основният плюс на тази платформа е интерактивността. Модулите съдържат текстови материали, инфографики и подробни пояснения. Наличен е и редактор на кодове, посредством който студентите могат да ползват добитите умения и да видят резултата от работата си по време на образованието.

Codewars

Codewars е страховит запас, който ви разрешава да подобрите уменията си за шифроване и решение на проблеми по допустимо най-хубавия метод – с извършения. Този запас поддържа доста езици за програмиране и е превъзходен за решение на дребни, само че забавни задания за придобиване на на практика опит. Курсовете могат да оказват помощ на амбициозните програмисти бързо да научат програмни езици и технологии, само че спомагателното образование и осъществяването на планове също са значими фактори за триумф в тази област.

Coursera

Coursera е много известна онлайн платформа с доста забавни онлайн уроци по програмиране. Една от характерностите на този уебсайт е огромният брой курсове от интернационалните университети и IT колоси като Гугъл или IBM. Повечето запаси са безвъзмездни, само че в случай че желаете да получите документ, ще би трябвало да платите, което е постоянно срещана процедура за доста сходни уеб сайтове.

„ Има доста разнообразни видео уроци и на практика курсове по програмиране, само че в случай че не сте сигурни в каква посока желаете да се развивате, постоянно можете да изгледате няколко безвъзмездни въвеждащи урока по основи на програмирането и да се ориентирате кои програмни езици да изберете “, обобщава Андрий Соколцов.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР