Професията дигитален номад е мечта за все повече хора по

...
Професията дигитален номад е мечта за все повече хора по
Коментари Харесай

Мисия възможна: Дигитални номади с многодетни семейства обикалят света

Професията цифров бродяга е фантазия за от ден на ден хора по света. И това напълно не е чудно, откакто по този начин може да живеем където си желаяме, офисът се побира в един преносим компютър и няма шефове и досадни сътрудници, с които би трябвало да се съобразяваме по през целия ден.

Стига да разполагаме с порядъчен Wi-Fi, просто избираме кафене, парк, а за какво не и плаж, и се заемаме за работа.

Този метод на живот стана още по-популярен след пандемията, която форсира наклонността за работа от отдалеченост. Броят на работещите като цифрови номади в Съединени американски щати се е нараснал с 9% единствено от 2021 година до 2022 година, достигайки близо 17 милиона души, съгласно платформата за работни места MBO Partners.

Но един фактор възпира мнозина от този метод на живот: децата.

Независимо дали става въпрос за обучение, опасенията за здравето и сигурността или за способността на детето да развие трайни обществени контакти, родителите са изправени пред голям брой усложнения. Все отново, има и смелчаци, които се вземат решение на тази смела крачка. Две фамилии описват на CNBC Travel по какъв начин са се справили с провокациите.

Семейство Келър: Лимонада от лимоните на пандемията

Сам Келър е създател и основен изпълнителен шеф на " Работещи без граници ", която назовава себе си " първата в света компания, предлагаща работни места за фамилии с стратегия за културна интеграция на деца и младежи ".

Той също по този начин е татко на две деца на възраст под 12 години.

" Със брачната половинка ми имаме опит с живота в чужбина, само че не можехме да разберем по какъв начин да го създадем още веднъж по най-правилния метод. Тогава ни се родиха деца. ", изяснява Сам.

Докато била на отмора във Френска Полинезия, двойката почнала да осъзнава, че точно това място е добра опция да се реалокират и да стартират нов живот и отдалечена работа.

Друг от факторите в тяхна изгода бил, че брачната половинка на Сам е част от чиновниците на платформата за настаняване Airbnb, което й разрешава да работи където пожелае. И по този начин, везните били наклонени напълно към решението да се реалокират от Калифорния във Френска Полинезия и то не по кое време да е, а тъкмо по време на пандемията.

" Звездите се подредиха, успяхме да се качим на самолета и взехме решение, че ще създадем лимонада от лимоните на тази пандемия ", споделя Сам.


Сам с щерка си/Сн. Working Without Borders

За цифровите номади с деца образованието е най-голямото предизвикателство. Преминаването през непозната учебна система, постоянно на напълно нов език, може да се окаже сложна задача.

" Установихме, че във Френска Полинезия има много частни учебни заведения, които одобряват деца за малко време - няколко седмици или месец. Има и такива, основани да дават онлайн поддръжка, или учебни заведения единствено онлайн образование с в действителност положително преподаване и образователни стратегии ", изяснява Сам. Той прибавя, че в този момент съществуват доста повече запаси, които оказват помощ на хората да научат за метода на живот на цифровите номади, с помощта на възходящата известност на този метод на работа.

Семейство Пенър-Елидж: Живот с 3 деца в 20 страни

Красивият индонезийски остров Бали, прочут със спокойния си метод на живот, е известна дестинация за цифрови номади. Мартин Пенър и Тарин Елидж от бутиковата туристическа организация Quartier Collective го назовават собствен дом дружно с трите си деца на възраст сред 7 и 12 години.

Откакто напуща Сиатъл през 2018 година, фамилията посещава близо 20 разнообразни страни, измежду които Япония, Ирландия, Португалия, Гърция, Мексико, Мароко, Турция и Шри Ланка. Понякога остават за няколко седмици, само че нормално са на едно място от един до три месеца.

Бащата изяснява, че точно децата са една от главните аргументи фамилията да напусне Съединени американски щати и да станат цифрови номади.

" Пътувахме доста и просто почувствахме, че светът е огромно, диво място и че нашият личен свят в Сиатъл към този момент ни е стеснен ", споделя той. " Трябваше да покажем на децата си, че на открито ги чака доста повече. ", добавя той.

" Когато тръгнахме, фамилии като нашето се усещаха доста самотни, нямаха нужните обществени контакти. Сега това в действителност се промени. ", уверена е брачната половинка на Мартин.


Сн. Quartier Collective
Петчленното семейство се е насладило на разнообразни прекарвания: живот във плантация в Япония, където са пили соба юфка от 30-метров издълбан бамбуков прът; разработване на керамика в Мексико; посещаване на куклен театър в Цикладите в Гърция, макар да си признават, че не са разбрали нито дума от него.

Според Мартин, ключът към това да създадат живота си по този метод забавен и пълностоен за децата, е " да се свързват с хората " и да не подхождат към местата " като към лист с най-значимите туристически събития ".

Но не всичко е единствено развлечение и игри. Има и на практика аспекти, с които би трябвало да се съобразяваме, добавя брачната половинка му.

" Всички имаме потребност от отмора и лично пространство, което изисква намиране на баланс сред времето, прекарано дружно и това, което отделяме за работа или учебно заведение. Точно този баланс може да бъде сложен за намиране и това може да докара до напрежение. Особено сериозен е интервалът на навлизането в пубертета ", изяснява майката на три деца.

" Времето за обмисляне на логистиката, напредването от точка А до точка Б, къде да отседнем, това може да бъде безусловно работа на цялостен работен ден и в действителност изтощително ", добавя тя.

По въпроса за образованието като един от най-големите проблеми за цифровите номади с деца, тя изяснява:

" Нещата са се трансформирали доста от времето, когато тръгнахме за първи път. Броят на опциите за дете в семейство на цифрови номади в този момент е десетократно по-голям. Ние попаднахме в учебни заведения в разнообразни страни. Освен това, има и упълномощени стратегии за отдалечено образование. Буквално за всеки, който желае да напусне класическата учебна система, е изцяло допустимо да откри каквото търси. "

Двойката признава,  че фамилната динамичност се е трансформирала, откогато са почнали да пътуват през 2018 година Например щерка им в този момент желае да има по-дълготрайни другарства, а концепцията за куче и спалня, която не би трябвало да дели с братята си, е приоритет.

Родителите означават още, че навлизането на децата в пубертета е необикновен миг, който съвсем постоянно провокира напрежение в обичайните фамилии, а когато става въпрос за живот на цифрови номади, промяната на местоположението, учебното заведение и обществената среда е още по-голямо предизвикателство, с което младежите би трябвало да се оправят.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР