Професионалното образование е първи избор при кандидатстване за над 62%

...
Професионалното образование е първи избор при кандидатстване за над 62%
Коментари Харесай

Най-желаните специалности в професионалните гимназии са компютърни технологии, икономическа информатика и кетъринг

Професионалното обучение е първи избор при кандидатстване за над 62% от учениците, записани в професионалните паралелки и учебни заведения. От 21 966 възпитаници в професионалните гимназии и паралелки 13 810 са записани след след клас по първо предпочитание в първо класиране. Общо 17 993, или съвсем 82% осмокласници, са признати по първо и второ предпочитание в тези учебни заведения. Тези данни, съгласно заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, приказват за повишение не интереса към професионалното обучение, оповестиха от просветното министерство.

В трите стадия на класиранията за кандидатстване след седми клас има данни за взели участие 47 356 възпитаници. От тях 46 % са записани след първите два стадия на класирането и са класирани за трети стадий в паралелки за придобиване на професионална подготовка.

Техният избор дефинира като най-търсени следните специалности " Компютърна техника и технологии ", " Икономическа информатика ", " Автотранспортна техника ", " Икономика и мениджмънт ", " Механизация на селското стопанство ", " Производство на кулинарни произведения и питиета ", " Кетъринг ", " Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения ", " Системно програмиране ", " Организация на хотелиерството ", " Организация на туризма и свободното време ", " Строителство и архитектура ", " Приложно програмиране ", " Оперативно счетоводство " и " Банково дело ".

В паралелките по новата специалност " Приложно програмиране " към този момент са записани 515 възпитаници.

" До началото на образователната година ще бъдат подготвени типовите и учебни проекти и образователни стратегии по всички специалности, по които е осъществен банкет за образователната 2017/2018 година Те са създадени от специалистите в МОН благодарение на учители, академични преподаватели и сътрудници от бизнеса. Това е единствено част от плануваните за създаване и внедряване над 2800 типови образователни проекти, 6000 образователни стратегии по образователните предмети от професионалната подготовка и 320 изпитни стратегии за държавните изпити за придобиване на професионална подготовка. Тази образователна документи ще бъде непрекъснато обновена и осъвременявана в съдействие с бизнеса, с цел да бъде съответна на неговите потребности ", оповестяват от министерството.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР