Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й.

...
Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й.
Коментари Харесай

Професионалната гимназия от Чепеларе ще участва за шеста година в Shell Eco-marathon Европа 2018


Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „ Н. Й. Вапцаров “ в Чепеларе ще означи своето шесто следващо присъединяване в Shell Eco-marathon Европа тази година. Талантлавите възпитаници ще се опитат да изминат най-дълго растояние в категорията „ Прототип “, задвижван с електрическа батерия на пистата в Лондон през м. юли. Най-младите български представители са почнали конструирането на новия автомобил “STORM-K” няколко месеца след края на Shell Eco-marathon 2017.

Тази година автомобилът е с напълно изменена визия с новаторска аеродинамична форма, която е плод на хрумвания, генерирани от възпитаници от 9 и 10 клас. Направени са доста усъвършенствания, измежду които е добавената телеметрична система. Тя мери целесъобразната скорост и време, с които би трябвало да се измине всеки сектор от пистата. Благодарение на независимо създадения от тима 4-инчов екран водачът ще може да следи напрежението, потреблението на ток, както и индикаторите на телеметричната система. Също по този начин електрическият автомобил е по-дълъг с 20 см, само че все пак е oлекотен и тежи 40 кг., за разлика от предходната година, когато тежестта му беше съвсем 50 кг. Изцяло нови са предното и задното окачване, както и лагерите. Добавена е и черна кутия, посредством която, след привършване на надпреварата ще могат да се проучват данните за по-добра оценка на мощните и слабите страни на колата.

„ Категорията, в която участваме – „ Прототип “, задвижван с електрическа батерия е една от най-конкурентните, само че имаме вяра, че ще реализираме задачата си да бъдем измежду първите 10 европейски тима и да развием скорост от 400 км/квч. Благодаря на Shell за предоставената опция и за поддръжката през всички тези години, “ означи ръководителят на тима инж. Тодор Лазаров.

„ Най-младите български участници към този момент са натрупали задоволително опит, познания и кураж през годините, които ги стимулират да проектират напълно усъвършенстван автомобил. Вярвам, че техните старания ще се увенчаят с триумф и те ще доближат задачата си да се класират измежду първите 10 европейски тима в своята категория. Тази година екипът на Чепеларе показва модернизиран и по-ефективен автомобил, а точно това е задачата на надпреварата и техният труд се вижда от журито “ показа Камелия Славейкова, изпълнителен шеф на Shell България.

Новата визия на екологичния автомобил на учениците от Чепеларе ще бъде показан на специфична гала на 7 юни в София, дружно с колите на другите български участници.

„ Изгради бъдещето “ е фестивал на нововъведенията, който поддържа истински хрумвания и обезпечава платформа за съдействие и разискване на световното енергийна предизвикателство. Посетителите ще могат да изпитат ярки хрумвания в деяние от студенти, бизнесмени и промишлеността, които се сплотяват, с цел да проучат какво може да е пътуването до енергийното бъдеще с по-ниски въглеродни излъчвания. Това е четиридневно събитие, което ще се организира в олимпийския парк „ Куин Елизабет “ в Лондон сред 5 и 8 юли.

Shell Eco-marathon е световно съревнование за възпитаници и студенти, които имат пристрастеност към създаването на новаторски решения за подвижност. Инициативата има за цел да въодушеви младежите да станат учени и инженери на бъдещето.

Състезанието се организира се в Азия, Америка и Европа и се състои от две основни надпревари: Shell Eco-marathon Mileage Challenge и Световен шампионат за водачи. Предизвикателството пред студентите и учениците е да проектират, конструират и ръководят ултра енергийно ефикасни коли.

Инициативата датира от 1939 година, когато чиновниците на Shell Oil Company в Съединени американски щати създали другарски залог, кой би могъл да се движи най-вече с едно и също количество гориво. През 1985 година във Франция се организира първото съревнование Shell Eco-marathon Европа, което приветства 25 тима. От април 2007 година в Детройт се провежда Shell Eco-marathon Северна и Южна Америка, а през 2010 година в Малайзия се организира Shell Eco-marathon Asia. През 2018 година Shell Eco-marathon и шампионатите за водачи ще се проведат в Сингапур, Калифорния и Лондон, а Лондон ще бъде хазаин на огромния край на Световния шампионат за водачи.

Shell Eco-marathon Challenger Event e обособен прелиминарен кръг на Shell Eco-marathon Европа, по време на който тимовете, декларирали присъединяване за първи път, имат опция да тестват и да вършат усъвършенствания по своите транспортни средства, преди да станат част от огромното съревнование. Също по този начин в него могат да вземат присъединяване и тимове, които към този момент са се състезавали в Shell Eco-marathon, само че имат предпочитание да тестват своя автомобил преди финалите в Лондон.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР