Професионалистите, решили да се насочат към ИТ сектора през 2020

...
Професионалистите, решили да се насочат към ИТ сектора през 2020
Коментари Харесай

Заради COVID-19 два пъти повече хора искат да са програмисти |

Професионалистите, решили да се насочат към ИТ бранша през 2020 година без предходен опит, са се нараснали с 217% по отношение на 2019 година Паралелно с това, се следи спад в интереса към секторите телекомуникации, логистика и произвеждане. Това сочат данните от записаните над 5000 претенденти на най-голямото кариерно събитие за квалифицирани фрагменти - Career Show 2020, което тази година ще се организира напълно онлайн.

При разбор на квалификацията на претендентите, регистрирани за форума, се вижда забележителна разлика сред профилите на ИТ експертите, участвали през предходната година, и ИТ експертите, които са декларирали присъединяване тази година. Ако през 2019 година ИТ експертите, без професионален опит, са били 6,25%, то тази година те са 15,88%. Всички участници са преселектирани и в процеса на утвърждение на техните кандидатури прави усещане, че огромна част от хората, кандидатствали като начинаещи ИТ експерти, в действителност имат професионален опит и обучение в друга сфера, само че са решили да се преквалифицират, изясняват уредниците.

Според тях това се дължи на обстоятелството, че в ИТ бранша от дълго време са въведени практики като отдалечената работа, които за други браншове бяха нововъведения за справяне с рестриктивните мерки, наложени от противоепидемичните ограничения.

Именно този отрасъл се оказва най-подготвен за обстановката и за момента оставя усещане за един от най-стабилните браншове на стопанската система в изискванията на спешната конюнктура, провокирана от пандемията. Освен това, наклонността ИТ фирмите да оферират по-добри от междинните за страната условия на труд, стимулира доста квалифицирани в други сфери претенденти да се преориентират към ИТ сферата.

“Без подозрение 2020 година е тежка за всички ни. Данните от направения разбор приказват за това, че голямо количество висококвалифицарани фрагменти са принудени да намерят ново занятие, в което да се усещат по-сигурни. От друга страна обаче се радваме да забележим, че единствено за няколко месеца претендентите са взели обстановката в свои ръце и са подхванали съответни дейности към преквалификацията си. Това ни обнадеждава и затвърждава вярата ни в капацитета на човешкия капитал в България ”, споделя Симона Харизанова, съосновател на кариерния конгрес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР