Проф. Вили Лилков заяви, че приема да бъде кандидат-кмет на

...
Проф. Вили Лилков заяви, че приема да бъде кандидат-кмет на
Коментари Харесай

Вили Лилков прие да бъде кандидат за кмет на София

Проф. Вили Лилков съобщи, че приема да бъде кандидат-кмет на София, откакто политици и интелектуалци започнаха подписка за издигане на кандидатурата му.

Вчера някогашният народен представител от Съюз на демократичните сили Иван Сотиров – един от присъединилите се в самодейността, разяснява пред Българска телеграфна агенция, че задачата е десните хора и демократичната общественост да гласоподават за нещо същинско, а не да са изправени пред избор " кое е по-малкото зло " и че това е кандидатура, която да им даде опция да гласоподават по съвест.

Потърсен за коментар, проф. Лилков сподели, че ще даде отговора си до понеделник. Днес той разгласява отговора си във Фейсбук.

" Помня първия огромен наследник протест. За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и несъзнателно озъртане. Защото още имаше боязън, огромен боязън.

После се събрахме, бяхме доста и ставахме от ден на ден. И някой извика „ Долу Българска комунистическа партия “! Звучеше нечувано, необикновено и невероятно. Гледах огрян лица на хората в близост, сълзите и вярата в очите и виждах – раждаше се българската независимост.

По същото време зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха. За тях това беше интервенцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа.

И до момента в който ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари.

Когато разграждахме комунизма, алената номенклатура и остарялата " Държавна сигурност ", сътвориха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, само че за себе си.

Така минаха над 30 години от живота ни. Днес от нас се желае просто да забравим! Да забравим куфарчетата, банкрутите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите против тези, които режимът през зъби наричаше някогашни хора.

Аз няма да не помни и няма да сключа тази договорка! И не мога да се върша, че не виждам по какъв начин София продължава да се ръководи по системата „ наши хора “ – некадърно, „ на парче “ и пораства, без да се развива.

Имам опит, познавам столицата и нейните проблеми и съм подготвен с същинските решения! Затова одобрявам да бъда претендент за кмет, повдигнат от тези, които също не могат да не помнят, тъй като онази вяра от площада не би трябвало да угасва, а отвоюваната независимост не би трябвало да бъде предадена.

Време е София да влезе в XXI век – изискуем го на нашите деца ", приключва Лилков.

Професор по физика и лекар на науките, Вили Лилков е дълготраен началник на катедрата по физика в МГУ " Св. Иван Рилски ", общински консултант и зам.-председател на Столичния общински съвет (1999 - 2014 г.) и депутат в 43-ото Народно заседание, напомня Българска телеграфна агенция.

Лилков е съавтор с Христо Христов на книгите " Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност " и " Погубената България ". В книгата си " Доблест и наказване - Народният съд и Държавна сигурност против спасителите на българските евреи " Вили Лилков споделя за ориста на малко известни персони, бранители на българските евреи през времето на Втората международна война.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР