Проф. Васил Марков, гл. ас. д-р Димитрия Спасова, ас. д-р

...
Проф. Васил Марков, гл. ас. д-р Димитрия Спасова, ас. д-р
Коментари Харесай

Преподаватели от Катедрата по културология към ЮЗУ изследваха мегалитни светилища

Проф. Васил Марков, гл. ас. доктор Димитрия Спасова, ас. доктор Антон Генов и докторант Беатрис Владимирова от Катедрата по културология към Югозападния университет " Неофит Рилски " организираха изследване на паметната последователност в местността "Църквището " край с. Лиляч, Кюстендилско. Там са ситуирани мегалитното светилище " Провиралката " и църквата " Св. Георги Победоносец ", свързани с отбелязването на най-важния празник за Лиляч - Гергьовден.
Мегалитният обект е прочут измежду локалното население с функционалността си да лекува женско неплодородие. В рамките на светилището е завършен скален параклис, а в горната му част през 1925 година е приключена и осветена църквата " Св. Георги ", която и до през днешния ден е единственият християнски храм в землището на Лиляч.

Изключително забавни са записаните в границите на етнографските изследвания сведения за празнуването на Гергьовден, отбелязван в наши дни с общоселски курбан на 5 май. Преподавателите локализираха всички места на християнското обелязване на празника в предишното - мегалитните жертвеници, в които се е колил курбанът, местата на подготвяне на обредната храна и така нататък Според тях паметната последователност в местността "Църквището " е извънредно забавна, тъй като за следващ път те се натъкват на " живо светилище " със съхранени до наши дни реликти от езическата античност, сполучливо смесени с християнството.

Проучванията се реализират по плана на Университетския научноизследователски център за антични европейски и източносредиземноморски култури - " Културно завещание и последователност. Интердисциплинарно проучване на паметната последователност в българските земи и Балкано-Анатолийския район ", финансиран от ЮЗУ " Неофит Рилски ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР