Проф. Тодор Кантарджиев със съвети как да действаме в случай

...
Проф. Тодор Кантарджиев със съвети как да действаме в случай
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев обясни как да действаме в случай маймунска шарка или неизяснен хепатит при децата

Проф. Тодор Кантарджиев със препоръки по какъв начин да действаме при положение маймунска шарка или неуточнен хепатит при децата.

По думите му заразяването с маймунска шарка става при доста непосредствен контакт. Относно новия хепатит при децата, по думите му, 10% от болните може да има затруднения.

Ето какво още изясни пред БТВ проф. Кантарджиев:

Маймунска шарка

" Името на шарката идва от това, че през 1959 година е записана за първи път измежду маймуни в зоопарка в Копенхаген ", сподели проф. Кантарджиев. Той посочи, че все пак маймуните рядко боледуват от това заболяване. " Естествен контейнер са дребни гризачи, мишки и плъхове, като болестта е особено за Африка ", добавя професорът. " Има два подвида на вируса при хората. При единият смъртността е 10%, а при другият тя е доста ниска. Регистрираните досега случаи на Запад са точно от втория вид, генетично потвърдено е ", сподели Кантарджиев.

Заразяването става при доста непосредствен контакт с болен, както и при съкровен контакт. Може да настъпи заразяване и при контакт с облекла, кърпи или предмети, докосвани от болен човек. Заболяването протича по следния метод - от 7 до 14 дни след контакт се появяват първите признаци. Те включват температура, болки в мускулите и гърба, главоболие и най-много - мощно зачервено гърло.

" Важно е да знаем, че за разлика от едрата шарка, която се счита за изчезнала и е рискова за хората, при маймунската шарка има отичане на лимфните възли ", разяснява Кантарджиев. " След това се появяват първите форми на обрив по кожата. Първо е алено леке, след това то се надига над равнището на кожата, образува се мехурче с течност, което след време се пука. След няколко дни се появява коричка, а когато паднат коричките болният към този момент не е инфектиран ", сподели Кантарджиев.

Експертът добавя, че за лекуване се употребява специфичен антивирусен препарат, като се ползва наложителна регистрация в РЗИ, следене на контактните и наложителна карантина от 21 дни. " Трябва да се организира засилен граничен надзор, да се заобикаля непосредствен контакт с хора, които са евентуално заболели, както и да се употребяват общи облекла, кърпи и други ", добави Кантарджиев.

Според професора повода болестта да се популяризира на Запад сега е, че хората започнаха да пътуват повече след ковид и не се пазят.

Неизясненият хепатит при деца

Проф. Кантарджиев разяснява, че неизяснените хепатити не са нещо извънредно. " Имаме по няколко случая на година с хепатит, който не е породен от петте хепатитни вируса. Обикновено се предизвиква или от хепатропни вируси, или от бактерии ", сподели той.

При съмнение за новия неуточнен хепатит при деца, Кантарджиев сподели, че има протокол от Центъра по надзор и предварителна защита на болесттите по какъв начин да бъде открито болестта с акуратност. " При по-голямата част от хората болестта минава и отпътува. Изписват ги от лечебните заведения и чак тогава се афишират пред всеобщите медии ", сподели Кантарджиев.

При 10% от болните може да има затруднения. " Най-важно е родителите за наблюдават за пожълтяване на кожата и лигавиците, урината потъмнява, а изпражненията стават бели като хума. Тогава наложително се отива при доктор, като болничното заведение би трябвало да изключи петте хепатитни вируса лабораторно и да уведоми РЗИ ", сподели Кантарджиев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР