Проф. Татяна ДронзинаПутинистите в България имат няколко опорки. Днес и

...
Проф. Татяна ДронзинаПутинистите в България имат няколко опорки. Днес и
Коментари Харесай

За българските путинисти, индианците и непогрешимия СССР

Проф. Татяна Дронзина

Путинистите в България имат няколко опорки. Днес и в идващите дни считам да обсъдим някои от тях. Първата е, несъмнено, отношението към коренните американци, индианците. На основа на това се прави извод за безчовечната природа на Съединени американски щати и надълбоко хуманната на Русия. Да забележим обаче дали е по този начин.
Всички империи са избивали хора и са изтребвали цели нации. Тъжно е, само че е по този начин. Някои държавни управления през днешния ден сервират извиненията си на техните наследници. През май 2010-та държавното управление на

Съединени американски щати се извини на индианците от името на американския народ

за осъществените в миналото закононарушения към техните прародители. Но не и съветското към коренните нации в тази страна.
По данни на Д. Станард, 95 милиона индианци са били унищожени за 500 години в Съединени американски щати и Канада. Като споделям унищожени, имам поради такива, които са убити и такива, които са починали от „ европейски заболявания “, против които не са имали имунитет. Но този 500 годишен геноцид е осъществен от белите преселници. При откриването на новия свят не по-малка свирепост са показали испанци и други завоеватели, само че по незнайни аргументи българските путинисти не ги броят. Жертвите измежду американските индианци на сметката на Съединени американски щати би трябвало да трупаме от 1776 година, т.е., от годината на нейното основаване. Съдбата на коренното население е низ от черни страници - покупката на френска Луизиана през 1803 г.; прогонването на индианците от Индиана през 1844 г.; геноцидът в Калифорния след 1861 г.; клането на индианските племена Лакота през 1890 г (по данни на вестник Дума.)

Да забележим в този момент какво става в Съюз на съветските социалистически републики. Няма да считаме прегрешенията на империята от преди 1917 година в Кавказ и Централна Азия, тъй като ще считаме, че не става дума за един и същи държавен индивид.

През 1992 година, обаче, станаха налични документи, които демонстрират, че терорът от 1937-1938 година планувано както всичко останало в руската система. За убийството на хора са формирани и утвърдени същите държавни проекти, както и за производството на стомана или детски играчки. Така наречените

" национални интервенции " са главно направление в терора

По тях са наказани 347 000 човека; от тях 247 157 души са наказани на гибел, т.е. 73,66% от общия брой на наказаните. Репресиите не одобряват формата на етническо пречистване, макар че от пролетта на 1938 година, когато " националните " интервенции заемат главното място в наказателната политика, се следи наклонност към етнизиране на терора, защото 60% от репресираните са представители на националните малцинствата.

Депортирането на народите

е друга от формите на сталинистки репресии. Основните им характерности са техният извънсъдебен, повсеместен, насилствен и публично рисков темперамент - напредването на огромни маси от хора в географски отдалечено, извънредно и постоянно рисково местообитание.
Така да вземем за пример депортацията на чеченците и ингушите се организира от 23 февруари до 9 март 1944 година В хода и са били изселени от 500 до 650 хиляди чеченци и ингуши. Всеки четвърти умира още при депортацията. Изводите остават за вас.

Много цинично е да търсим първенци по заличаване на локалните нации. Но защото от българските путинисти непрестанно слушам рефрена за заличаването на американските индианци и нито дума за ориста на националните малцинства в Съюз на съветските социалистически републики, за чиито приемник се счита днешната Руска федерация, взех решение да направя този пост, като съзнателно съм употребила източници или от леви издания, или от общодостъпни уеб сайтове. Най ще да е добре да четем преди да приказваме, и да не оправдаваме едни репресии с други. Няма опрощение за никоя принуда нито от позиция на правото, нито от позициите на елементарната човещина.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР