Проф. Татяна ДронзинаПо всичко изглежда, че сегашният етап на конфликта

...
Проф. Татяна ДронзинаПо всичко изглежда, че сегашният етап на конфликта
Коментари Харесай

България пропусна всичките си шансове да се държи като НАТО

Проф. Татяна Дронзина

По всичко наподобява, че сегашният стадий на спора сред Русия и Украйна ще бъде организиран без оръжие. И популярност богу. Много е тъжно обаче, че в една обстановка, за която мнозина допускаха, че ще се развие по този метод,

България отново се оказа валат

Най-напред, тъй като не се сбъднаха дори срамежливите фантазии на военния министър за образуването на една батальонна група. Стана ясно, че има мощен недостиг на водачество измежду онази част на политическия хайлайф, която се занимава със сигурността. Тя щяла да ни оказва помощ да си запълним дефицитите. Друг път.
Аз да бях американски боец, и да схвана, че ще се боря - т.е., ще жертвам живота си - под българско командване - щях неотложно да си прережа вените. Къде, по кое време и по какъв начин българската армия и нейното командване закупи военен опит, като се пазим от всевъзможни участия зад граница като демон от тамян? Да беше станало противоположното, най-малко щяхме да научим нещо.

Западните демокрации този път бяха доста по -единни в реакциите си против Путин и по тази причина се оправиха по-лесно с него. Както си написа на българския парламент - съединението прави силата. Путин просто пробваше търпението и единството на Запада - и този път получи това, което заслужаваше.

Аз персонално ще проследявам с интерес курса на рублата след изтеглянето на съветските войски. В момента една рубла коства към две и половина стотинки. Огромните логистични разноски, свързани с по този начин наречените съветски военни учения до границата с Украйна костват доста пари. Да забележим по какъв начин ще се отрази цялата тая работа на съветската стопанска система.
Да, точно на съветската стопанска система, когато в този момент Русия си окачи на шията и два съществени воденични камъка - Донецката и Луганската национални републики. Разбира се, последната дума е на президента, да забележим какво ще каже той след гласуването в Думата. Мисля, че това е повече от непретенциозно достижение за толкоз дрънчене на оръжие и толкоз разноски. Опит да си избави лицето. Европейски Съюз към този момент стачкува. Никой няма да го каже само че

самопровъзгласилите се републики са горещи картофи

Присъединяването на пет милиона изгладняло и безработно население, територия, опустошена от войната с разрушена физическа и обществена инфраструктура не е огромна облага за никого. Съжалявам за циничния си звук, нека за това население стане най-хубавото, само че мощно се колебая, че то ще настъпи скоро.

В тая обстановка България още веднъж пропусна всичките си шансове да се държи като НАТО, тъй като ние не сме сътрудници на алианса, ние сме част от него, ние сме НАТО. Обаче вместо държавното управление да се вслуша в предвижданията, че действителна война евентуално няма да има, то остави госпожа Митрофанова освен да му бърше сълзите, ами и да го твърди, че няма поради излизането на страната от НАТО, с което по неприемлив метод легитимира правото и да се бърка във вътрешната политика на страна член на Европейски Съюз и НАТО.

Е, какво по-сладко за имперския слух? И какво по-голямо оскърбление за нас?
Правителството барем да се беше вслушало в мненията на откривателите, че войната е малко евентуална. Като по този начин, можеше да работи по-смело и да даде сигнал, че не счита да се смирява със зависимостта си от Русия, но като ми пееш, Пенке ле, кой ли те слуша? Защото аз като жител си задавам въпроса: каква изгода извлече страната ни от тая рецесия? По-добра ли стана българската войска? По-предвидими и надеждни ли станахме ние в очите на съюзите, към които принадлежим? увеличи ли се нашият интернационален престиж? Подобрихме ли координацията със съдружниците ни?

По-сигурна ли е България в този момент?

Със страдание давам мощно отрицателен отговор на всички тия въпроси.

Две последни забележки. Първата е към тия, които считат, че можем да бъдем неутрални. Не желая да се дублирам, само че не можем. Неутралитетът на Швейцария е закрепен от закона и банките и, плюс това тя е въоръжена до зъби и превъоръжена, за разлика от нас. Затова ние би трябвало да следваме определената с голям консенсус преди години геополитическа ориентировка.

Последната забележка е за тия, които считат, че средствата за всеобщо осведомление основават неуравновесеност. Психозата я сътвори Русия - и светът имаше цялостното право да не и има вяра, откакто преди единствено 8 години нелегално анексира Крим. Германия също заставам сума ти време разоръжена, тъй като светът се опасяваше от нея след хитлеризма. За жал, недоверието се преодолява мъчно.
И в този момент какво? Пак ли по този начин ще се държим при идната рецесия?
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР