Проф. Татяна Черниговская е невролингвист, доктор на биологическите и филологическите

...
Проф. Татяна Черниговская е невролингвист, доктор на биологическите и филологическите
Коментари Харесай

Наближава цивилизация на безделието, за което не сме готови - ТАТЯНА ЧЕРНИГОВСКАЯ

Проф. Татяна Черниговская е невролингвист, лекар на биологическите и филологическите науки и началник на Лабораторията по когнитивни проучвания в Санкт-Петербургския университет.

В лекциите си за мозъка и мисленето, изкуствения разсъдък, съзнанието и подсъзнанието Черниговская споделя своите сензационни, даже стряскащи на моменти изказвания за човешкия мозък – нашият най-мощен компютър и по какъв начин се трансформира той в сегашното.

Озовахме се в друг свят. Той е течен, транспарантен, неустойчив, ултра бърз, хибриден. Всичко се срина в него изведнъж.

Автономният живот на цифровия свят е в разгара си: всемогъшият интернет, самоорганизация на мрежи.

Дигиталната действителност към този момент е симптом за натурален асортимент в обществото.

Ако си визиите някоя страна, която не може да си разреши да влезе в цифровия свят, можем да приемем, че тя въобще не съществува. Тя не е състезател. Хората могат да живеят там, да плетат кошници, само че те не са участници в обща идея.

Цифровата действителност ражда „ нов тип “ човек. Наричам го „ хомо конфузус “ или „ човек в комплицираност “. Този „ хомо конфузус “ още дори не е схванал къде се намира. Не е осъзнал в каква заплаха е той, всички ние.

Наближава цивилизация на безделието, за което ние също не сме подготвени. Какво ще вършат всички освободени от работа хора, които ще бъдат сменени от цифрови системи?

Когато ми кажат: „ откриват се благоприятни условия и време за творчество “, това ме кара да се усмихвам саркастично.

Наистина ли мислите, че милионите от безбройната войска от безработни ще стартират да пишат мадригали и да свирят на лютня във времето, освободено от твърдоглав труд? Вие съществено ли? Ще се случи тъкмо противоположното. И не можем да се преструваме, че това не е по този начин.

Пред нас е доста сложна задача: ние сме на кръстопътя сред човек, който е писал съгласно досегашните предписанията и чете елементарни книги, и човек, който чете хипертекстове, изобщо не знае по какъв начин да написа, занимава се с компютърни икони и даже не написа текстове. Важно е да се разбере, че това е друг човек и той има друг мозък.

Хората живеят освен в света на столове, микрофони и портокали, само че и в световете, които сами са измислили. Имаме способността да оперираме със знаци: човешки език, математика, музика.

Наистина имаме в черепа си най-сложната невронна мрежа – квадрилион връзки. Ако в действителност би трябвало да ги броим, ще би трябвало да напишем 10 и по-късно още 85 нули. В земните езици даже няма думи за това число. Не става дума за повече от звездите във Вселената, става дума за повече от обикновените частици във Вселената.

Експертите от цифровия свят споделят, че мозъкът е компютър, набор от логаритми, който бълва мрежа от единици и нули. И че рано или късно те ще могат да пресъздадат неговото устройство.

Ако мозъкът е компютър, то не е единствено един, а няколко разнообразни по тип. В някои елементи от мозъка може би в действителност базата са логаритмите и там се случва машинален развой. Но в други нещата са аналогови. Да не приказваме за поети, художници.

Но даже Айнщайн сподели: „ Интуицията е заветен подарък, а разсъдъкът – неин обуздан прислужник. “ Един теоретичен извод, изработен след осъществена логическа работа, наподобява като резултат от логическата работа, само че това е единствено финалът на тази работа. Основната част се е правила не от сметки и калкулации.

Мозъкът, като всеки мускул, би трябвало да работи интензивно. Ако лежим на дивана и лежим там шест месеца – няма да можем да станем.

Ако мозъкът чете идиотски списания, поддържа връзка с простаци, слуша лека, безсмислена музика и гледа глупави филми – няма от какво да се оплакваме.

Моят отговор е следният: мозъкът би трябвало да работи интензивно. Правете по този начин, че да му е мъчно.

Четете книга, която може да е лесна за някого, само че сложна за вас. Гледайте филм, който не разбирате. Мозъкът ще бъде ангажиран с работа. Няма потребност да търсите трикове, които усъвършенстват мозъка. Няма такива. Има живот.

Можете да закупите книгата на Татяна Черниговская „ Мозък, език и схващане “ от издателство Изток-Запад тук !

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР