Проф. Стоянов, кое е изречението, което 45-ият парламент произведе? Ще

...
Проф. Стоянов, кое е изречението, което 45-ият парламент произведе? Ще
Коментари Харесай

Борисов ще бъде свален като Живков - от „своите“

Проф. Стоянов, кое е изречението, което 45-ият парламент създаде?

Ще се запомни с безпардонното държание на огромна част от депутатите, с неумението им да произведат стойностен артикул – освен закони, а и държавно управление. Парламентът е място за говорене, само че парламентарно говорене. В това отношение имаме светли образци като Стефан Савов и Гиньо Ганев. Сега, десетилетия след началото на прехода, бяхме очевидци на улично говорене в законодателния орган.

Грубото слово се постанова като жанр повече от 10 години и съвсем всички в политиката заговориха на езика на властта.

За това сме отговорни всички ние. Слушаме думи, които не излъчват мощ, а са силови – думи на напън, на опасност, на засегнатост. В 45-ия парламент отсъстваше диалогизирането. И то сред политическите елити и техните гласоподаватели.

Кой постави „ тапата “ на този парламент, с цел да се окаже той неспособен да сътвори държавно управление?

Имаше надцакване сред две персони, които си премериха характерите. Единият беше наясно, че всички са срещу него, само че издигна претендент за министър председател и предложи кабинет. Другият не пожела да влезе в клопката. Доколко това е поръчка за мощ в вероятност и за скрита банка с фрагменти, друга тематика.

Би ли могло това да се окаже и харакири за втория?

Имаше тактическа неточност, с изключение на министър ръководител, трябваше да се излъчи и цялостен кабинет, да се покаже действителна опция за съдружно ръководство. Причините за грешката са неразбираеми.

Не е ли необичайно, че догматизмът взе връх в диалозите сред партиите, деклариращите се като демократични, и победи политиката „ Не “?

Когато управляваш 12 година, придобиваш голямо самочувствие, излъчваш всевластие, показваш цинизъм към политическия развой, само че властта се изчерпва и стартира да ерозира. За страдание някои от дребните политически сили възприеха по същия метод политическия живот, на съумяха да надскочат своето лично схващане, че са в Народното събрание за нещо малко и малко.

Те взеха решение, че е по-важно да охраняват зорко дребните си електорати, вместо да се опитат да ги уголемяват.

Тук беше моментът да се показва парламентаризъм, а освен революционност от жълтите павета. Защото втори такива митинги надали ще има и някои от „ дребните “ евентуално няма да влязат още веднъж в Народното събрание.

Първобитният антикомунизъм не е ли най-полезен тъкмо за аления бранш, където генеалогично попада и ГЕРБ?

Още от 1990-те години главните партии у нас са скачени съдове. Винаги, когато се заприказва нападателно по адрес на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, те подвигат резултатите си. Тактическа неточност също е да се залага на директното опълчване и тоталното отказване. Трябва да се приказва повече за това, какво и по какъв начин ще се промени.

В този смисъл „ изчегъртването “, за което приказва Трифонов, няма ли да активизира опортюнистичния електорат в ГЕРБ, който ще пази привилегиите си?

Безспорно. Хора към Трифонов наслагват боязън от реваншизъм. Клиентелата от ГЕРБ основателно ще се почувства застрашена от приближаване на „ Видовден “. За да се завоюва властта, би трябвало да се играе по-политически. Пък след това, да вършат каквото са решили. Такъв метод няма да помогне за тоталната победа, към която се стреми Има Такъв Народ.

Майсторлъкът в политиката е като в бриджа – да отиграеш печелившо слабите карти, а не да печелиш, когато имаш 121 (за парламентарното болшинство става дума - бел. авт.) .

Разбира се, 121 никой повече няма да реализира. Затова, вместо подмолни диалози и сделки, по-ползотворно е непосредствено да се заявят хрумвания, които да бъдат припознати от другите. Не е нужно да ги каниш, можеш да бъдеш припознат, когато просто заявиш себе си и покажеш, че си предвидим.

Защо партиите анти-ГЕРБ пропуснаха опцията да образуват блок върху няколко точки още в предизборния интервал?

В последните години от Запад пристигна постановката, че към този момент няма ляво и дясно. Реално обаче има доста демаркационни линии. Дори и в едно дясно обединяване като „ Демократична България “, да вземем за пример. То би се разформировало незабавно, в случай че пристигна на власт, тъй като тогава ще би трябвало да се взимат решения, по които има диаметрално противоположни възгледи. И... демаркационните линии ще станат стени. Да не приказваме за неяснотата, която съставлява Има Такъв Народ.

Това не е ли симптом на политическа незрялост, откакто светът познава прелестно работещи необятни обединения?

Само че това се случва в общества с радикално друг стандарт и метод на живот. И най-много – с съществуване на съдружна просвета.

Движение за права и свободи още веднъж дава знак, че разсъждава най-далновидно и евентуално към този момент има подготвен план – те обявиха твърдо, че идващото Народно събрание ще излъчи кабинет. Как четете тази поръчка?

Това значи, че Движение за права и свободи още занапред е направило избора си на сътрудници в идващия парламент и е поръчка за резистентност. Те също евентуално имат терзания във връзка с Има Такъв Народ, които желаят изчегъртване освен на Борисов, само че и на модела. От тази позиция квадратчетата им за лавиране мощно понижават. На терен са хора, които главно са измисляли вицове за Лили Иванова и мъчно могат да се ориентират вярно в динамична политическа среда. А в интернационален проект към нас ври и кипи, регионът ни ще стане топъл, даже парещ.

Но в дипломатическите среди се разяснява, че Движение за права и свободи е проводникът на кремълската политика в България. Как едно присъединяване на Движение за права и свободи във властта ще оказа помощ да се отдалечим от огъня на събитията?

Ако пресметнем положителните взаимоотношения сред Ердоган и Путин и приемем, че Движение за права и свободи е в близки взаимоотношения с Анкара, би трябвало да изпъкне друга мощна настройка, подкрепена от Съединени американски щати. Много любопитно е дали ще има фрапантни промени в листите за претендент депутати.

В чии листи биха могли да се появят най-симптоматични промени?

Веднага след оповестяването на изборните резултати 18 души се отхвърлиха незабавно. Имаше емблематични фигури от Има Такъв Народ, които се отдръпнаха – хора, посочени като най-хубави специалисти в браншовете си. Повече няма да е простимо да се употребяват ракети носители за влизане в Народното събрание. Ракетата притежател може да бъде единствено една, останалите би трябвало да са в Народното събрание и да правят работа. Ако Има Такъв Народ желаят да победят ГЕРБ с разлика, би трябвало съществено да преформатират листите си. Парламентарните избори ще бъдат равномерен преход към президентските.

Очаквате ли сериозна конспирация на президентските избори, по какъв начин ще се преразпредели поличическото пространство в тази посока?

За страдание на някои политически играчи, президентът се трансформира в независима бойна единица. Не бих споделил, че мачът е свирен и приказката е с предупреден край.

Но е ясно, че съперникът на Радев ще би трябвало, желае или не желае, да разчита на гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, а те, най-малко към този момент, са несъвместими и между тях, и с всички останали.

Безспорен факт е, че до момента президент не е избиран без явната или скрита поддръжка на Движение за права и свободи. А Движение за права и свободи направи безапелационна отрицателна оценка на ръководството на ГЕРБ.

Не е загадка, че в Движение за права и свободи има политическо и бизнес крила, които не всеки път заемат общи позиции – бизнес крилото работеше чудесно с ГЕРБ, макар формалните рецензии на политическия актив.

Публичното говорене на Движението демонстрира, че водещо към днешна дата е политическото крило.

Но в името на бизнеса?

Това е шахматът. Явно е игра за можещи, а освен за искащи. Затова крупни фигури от публичния живот отхвърлят да влизат в политиката – усещат се неподготвени.

Задкулисието, с цел да може да просъществува, се нуждае от перестройка и външна смяна. Дойде ли краят на ерата Борисов в политиката?

Епохата Борисов завърши. А дали ще престане да е политически фактор, следва да забележим. Ако нещо се случи в неговия бранш, ще е както през 1989 година с Живков – от своите, а не от другите. Емблематични фигури от ГЕРБ сега мълчат и не взимат никакво отношение.

Бомбата „ Илчовски “ сподели, че този парламент не е отишъл на вятъра, тъй като в него задуха цивилен вятър.

Дори министър ръководителят не ходеше в него, камо ли цивилен вятър. Със сигурност и идващият парламент ще има сходна комисия. Но би трябвало да бъде структурирана по този начин, че да има голяма тежест, като комисиите в щатския сенат.

Като експерт по политическа връзка, държанието на хората от ГЕРБ в комисията не ви ли подсети за тогавашните станции край Вакарел, които заглушаваха с паразитен звук БиБиСи и Дойче веле?

Абсолютно преднамерено и излишно беше. Начините да защитиш някого са напълно разнообразни.

Какво виждате в контурите на идващия парламент, допустимо ли е партиите анти-ГЕРБ въпреки всичко да се явят на изборите в блок, с къса листа от общи точки?

Ще ми се да е по този начин. И това да бъде по български – огромна дребна коалиция. Щом Българска социалистическа партия и ГЕРБ не могат да създадат ляво-дясна необятна коалиция, да го създадат дребните. Това е вероятен избавителен вид.

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР