- Проф. Пиргова, кога можем да очакваме президентът да връчи

...
- Проф. Пиргова, кога можем да очакваме президентът да връчи
Коментари Харесай

Проф. Мария Пиргова: Слави бяга от отговорност, БСП ще вземе...

- Проф. Пиргова, по кое време можем да чакаме президентът да връчи втория мандат за кабинет?

- Възможно е да изчака след празниците, тъй като Народното събрание би трябвало да работи най-малко две седмици, с цел да може да довърши изборния закон, признат на първо четене. Но ще изисква повече време, с цел да бъде признат дефинитивно, защото другите партии имат разнообразни планове и оферти.

Освен приемането на промени в изборния закон, Народното събрание би трябвало да актуализира бюджета, да одобри удължение на стопански ограничения, свързани с коронавирус рецесията. Вероятно ще би трябвало да се гласоподава и нов заем, с цел да се подсигуряват средства за разплащане в актуалната пандемична обстановка.

- Бягство от отговорност ли е декларираното във Facebook желание на Слави Трифонов Има Такъв Народ да върне незабавно мандата за сформиране на кабинет?

- Очакваше се " ИТН " да върнат мандата, без въобще да предложат държавно управление. Обосноваха това с неналичието на поддръжка. Партията на Трифонов има 51 депутати в Народното събрание, а общо партиите на смяната имат 92-ма. Действително Има Такъв Народ могат да създадат държавно управление с поддръжката на Българска социалистическа партия или на Движение за права и свободи, само че очевидно са решили, че след приемането на сходна поддръжка ще има висока цена - да вземем за пример искане за гласоподаване на оферти, с които не са съгласни.

Дали това е бягство от отговорност - по този начин ще бъде разчетено от всеобщия гласоподавател, тъй като има доста проблеми, които хората мислят, че могат да се решат незабавно.

Но когато се влезе в действителната политика, се вижда, че тези проблеми се вземат решение фактически със постоянни болшинства и не може да се чака бързо решение на какъвто и да е проблем в положението, в което се намира страната сега.

- Дали президентът ще избра Българска социалистическа партия като трети, финален опит за сформиране на кабинет?

- Демократична България към този момент разгласи, че няма да се включи в сформиране на държавно управление. Вероятно и третата партия на смяната - „ Изправи се! Мутри, вън!” също няма да вземат мандат.

Така че най-вероятно президентът ще връчи третия мандат на Българска социалистическа партия. Има възможност те да предложат кабинет, с цел да покажат, че могат да ръководят. Този мандат също ще се провали, само че няма да го върнат незабавно, ще предложат свое държавно управление като контратежест на това, което предложи ГЕРБ.

- Ще затопли ли сходен ход на президента връзките му с Българска социалистическа партия, чиито членове показаха неодобрение, че той се дистанцира от партията, която го е издигнала?

- Отношенията сред Българска социалистическа партия и президента са задоволително топли. Студени са връзките сред Корнелия Нинова и Румен Радев и е прекомерно късно да се затоплят. Г-жа Нинова позволи съществени неточности като тази, че не поддържа незабавно президента след оповестеното му желание за втори мандат. Това навреди и на президента, и на партията. Електоратът на Българска социалистическа партия от дълго време възприема президента позитивно, подготвен е да го поддържа.

Нинова евентуално е имала някои сделки с държавното управление в оставка, с Бойко Борисов, макар че тя изрично отхвърля това.

- Излиза, че най-вероятен вид са предварителни избори. Няма ли обаче длъжностен кабинет по време на пандемия да подкопае рейтинга на президента?

- На Румен Радев при всички случаи ще му е доста тежко да резервира настоящия си рейтинг, тъй като към препоръчаното от него държавно управление ще бъдат предявени доста искания.

Но е допустимо президентът да резервира поддръжката си, в случай че служебното държавно управление успее да свърши повече работа по разграждането на системата на Борисов.

При служебното държавно управление няма парламент, законодателство, само че има кадрови назначения, които са значими и показателни за хората, които по-късно ще гласоподават на изборите. Много е значим съставът на служебния кабинет. Вероятно президентът ще заложи и на хора от екипа си, само че и на специалисти с опит в ръководството.

- Дали готвените промени в изборното законодателство ще създадат идващите избори по-прозрачни? Ще се минимизира ли купеният избор ?

- Такива упования се основават, само че не могат да се осъществен. Промените в изборния закон не засягат нито купения, нито корпоративния избор. А и не може посредством закон да се влияе върху тях, това може да стане посредством съда, посредством по-голяма интензивност на органите за следствие, на полицията.

Видеонаблюдение мъчно може да се провежда и не съм сигурна дали ще влезе дефинитивно в закона. Вероятно ще се върви към напълно машинно гласоподаване, което въпреки всичко парира най-малко това отчитането на купения избор да не става, както до момента. Наложителна е актуализация на изборните описи. Би трябвало да се усили броят на секциите за гласоподаване в чужбина, само че не считам, че ще бъде признато гласоподаване по пощата, което крие много опасности.

Но каквото и да се включи в изборния закон, в случай че нямаме сериозна полиция и правосъдна система, не могат да се предотвратят купеният и корпоративният избор.

- Ще доведат ли предварителни избори през лятото до друг състав на идващия парламент?

- Много зависи от работата на служебното държавно управление. Ако то съумее да влияе на феодалната система, основана от ръководещите от ГЕРБ, можем да имаме по-различен резултат. Но това е доста мъчно да се направи. Така че по-скоро ще имаме резултат до този, който е в този момент. Още повече, гласоподавателите на Слави Трифонов доста мъчно се активизират през лятото. Има и доста незнайни - чакат ни спешни времена, не се знае на какъв стадий ще са коронавирус рецесията, икономическите проблеми, свързани с нея.

- Коя партия би била най-ощетена при едни предварителни избори?

- Смятам, че ГЕРБ ще направи всичко допустимо да се активизира повече, и то във връзка с купения и корпоративния избор. По същата линия ще се активизира и партията, представлявана от предприемача Васил Божков. Ще се активизират Патриотите - те може би ще се обединят за идващите избори, с цел да влязат в Народното събрание.

Губещи ще бъдат " Изправи се! Мутри, вън! ", огромна е вероятността да не влязат в последващо Народно събрание.

В най-хубавия случай Българска социалистическа партия ще резервира резултата си от тези избори, в случай че не падне още. А за партията на Трифонов прогнозата е доста комплицирана, тъй като последователите му са към момента в насипно положение. Възможно е да проявят воля, само че за тази цел Трифонов би трябвало да постави старания, да се разприказва С безмълвие няма да стане.

- Оказаха ли се партиите на митинга и смяната неспособни да ръководят, или просто им би трябвало още доверие?

- Трябва им още доверие, както и по-сериозно отношение. Ще им трябват още политически умения, в случай че желаят да създадат промени, в случай че желаят да ръководят страната. Явно оттук нататък без обединения няма да може да се ръководи. Затова не могат по този начин елементарно да се прекъсват мостове, както до момента го вършат партиите на митинга.

Те са носители на новото, само че в политиката се прави това, което е допустимо, а не това, което искаш.

- Сигурен ли наподобява към този момент втори мандат на президента Радев?

- Засега ми наподобява 80 % сигурен втори мандат на президента - не виждам фигура от страна на ГЕРБ, която да се опълчи на Румен Радев. Рейтингът му е резистентен. Ако това продължи, в случай че не на първи тур, то на балотаж, считам, че Радев ще победи на президентските избори.

Проф. Мария Пиргова е пловдивчанка. Завършила е Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “. Дългогодишен учител в Софийския университет. Била е парламентарен секретар на Министерския съвет и зам.-председател на партия ЛИДЕР. Автор на книги и научни изявления.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР