Проф. Николай Витанов е във Физическия факултет от поне 20

...
Проф. Николай Витанов е във Физическия факултет от поне 20
Коментари Харесай

Един от най-добрите учени в света останал да преподава в България заради предателство

Проф. Николай Витанов е във Физическия факултет от най-малко 20 години. Първо като студент, а откакто минава цялата академична стълбица – в този момент като учител и заместник-ректор. През годините има голям брой постдокторантура и е преподава допълнително от 10 университета в Западна Европа и Скандинавието.

„ Ако човек особено в науката желае да се осъществя, би трябвало да е подготвен на тежък физически труд, както ние споделяме. Не в смисъл на физика, а уморителен труд – доста работа доста четене, неведнъж нещата не се получават, човек не би трябвало да се отхвърля, би трябвало да има упоритост, би трябвало да има непримиримост, малко гений, несъмнено, само че най-много доста работа “, споделя проф. Витанов в телевизионни изявление.

Напуска страната ни през 1992 година, а 12-те години опит в чужбина му дават доста:

„ Веднъж човек излезе ли в някой влиятелен университет, след това е доста елементарно да продължи в различен, създаваш връзки, контакти, познанства.

Когато е млад, човек в живота си сред 20 и 30, може да прави доста неточности – може да опитва доста, само че като стане на 30-35, най-малко на времето беше по този начин, би трябвало да мисли за нещо по-постоянно.

Аз се върнах тук във Физическия факултет на СУ, незабавно ме натовариха с доста съществено преподаване. Изглежда бях малко по-различен от останалите – като метод, като мислене, като метод на изложение.

Много бързо към мен се причислиха някои от най-хубавите студенти и по този начин доста бързо направих една изследователска група, беше съвсем с летящ старт, за моя огромна изненада “.

Проф. Витанов се пленява във физиката като дете – и до през днешния ден държи в кабинета си галактическа карта, която основава самичък.

Изучава другите способи за резултатност на процесите в квантовата механика и чувствителността на квантовите датчици, които ще имат приложение в живота на всеки.

Работата на проф. Витанов е оценена от Станфордския университет като го слага измежду първите 2 % най-хубави в света:

„ Аз мисля, че интелектуалният капацитет на нацията не е изцяло употребен. Ако се влагат повече средства в науката – и като финансови средства, и като смяна на нормативната база – има много недомислици, много пречки в нея.

Аз мисля, че след 2-3 години може да имаме 100 или 150 души в тези топ 2 % “.

И споделя, че класацията би трябвало да бъде на фокус най-много на политиците у нас: „ Учените, това което ги отличава повече от другите хора, е може би най-вече сериозното мислене, нищо не се приема на доверие, всичко да се ревизира неведнъж, да се съмняваш във всичко – това прави в прочут смисъл някои неща по сложни. Човек би трябвало да се довери на 100 % че решението е вярно.

Например, от учените не излизат положителни политици, несъмнено има и изключения, само че политиците не би трябвало в случай че доста се чудят просто ще изтърван момента за взимане на решения “.

Проф. Витанов не крие, че в Германия да вземем за пример, академик от неговия сан получава заплата в порядъка на десетки хиляди евро.

И въпреки всичко той избира България: „ Просто България с някои дребни забележки е прелестна страна за живеене и има доста умни младежи, а аз и към този момент съм на възраст, когато да приказвам за ново начало, само че го преглеждам като тип изменничество към младите умни хора, които желаят да останат тук “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР