Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в

...
Проф. Коста Костов е специалист по белодробни болести, консултант в
Коментари Харесай

Ще осъзнаем какво е да си загубил здравословно доверие в медиците

Проф. Коста Костов е експерт по белодробни заболявания, съветник в столичната болница " Св. Анна ", създател и основен редактор на списание за респираторна медицина и ентусиазъм INSPIRO, ръководител на управителния съвет на фондация " INSPIRO " и съветник на медицински център INSPIRO. Текстът е от профила му във " Facebook ".

Вместо суматоха - повече организация и надзор.

Да бъдат опазени сътрудниците - лекари, фелдшери, медицински сестри, акушерки, лаборанти от всички категории, санитари... При тази окастрена откъм фрагменти здравна система всяка загуба на експерт е неприемлива.

Покрай паническата офанзива от инфекцията с новия SARS-CoV-2 обществото ще осъзнае, че

здравето е в основата на персоналното благополучие и здравословното действие

на всички държавни и публични механизми. Във всеобщата суматоха българите в този момент най-добре ще изпитат върху себе си следствията от кадровия дисбаланс, софтуерните дефицити и неналичието на квалифицирани експерти в най-необходимите звена, където се взема решение ориста на болния при остри и неотложни положения. Топчето пукна!

Българите ще бъдат ударени от бумеранга на бездушието към нас, медиците, и към проблемите на опазването на здравето, насаждано десетилетия от подкупни медии, толерирано от безпросветни политици. Ще се усети мъчителната нужда от състрадание и доверие в лечителите. В крайник с епидемията, измежду изгубения нощен сън, вторачени в тъмното и в нищото, обладани от боязън за живота си и този на най-близките ни, ще осъзнаем какво е да си изгубил това здравословно доверие в медиците, които обгрижват здравето ни, което българите са изгубили някъде

по пътя на персоналното материално благополучие и духовното опустошаване.

Тази пречистваща зараза ще ни върне в онази точка, в която разбираме, че преди полицията, армията, казината, автомагистралите и паричните потоци, се нуждаем от лечители, които да държат ръката ни, когато обезверени и безнадеждни задаваме своите съдбоносни въпроси: " Ще се оправя ли " ; " Ще оздравея ли? " ;... " Ще пребивавам ли? ".

В последните дни ми се постанова да давам отговор неведнъж с " Да " и нито един път " Не ".

Така ще бъде до края на тази зараза, от която всички ще излезем пречистени...

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР