Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема

...
Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Точната бройка на починали от грип е недоказуема

Проф. Кантарджиев: Точната численост на умряли от грип е недоказуема Хората у нас, които всяка година умират от затрудненията на грипа, са от 1000 до няколко хиляди. Точната численост обаче е недоказуема, защото не може да е ясно дали възрастен човек не е умрял от болестта, от което е страдал, до момента в който в същото време е боледувал от грип. В последните седмица статистиката сочи, че заболелите са по-малко от регистрираните през същия интервал от 2018 година, осведоми Дарик шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. От през днешния ден грипна зараза е оповестена в областите Варна и Сливен, а от на следващия ден – и в област Хасково.

 
Направено е предложение за прекратяване на образователните занятия в учебните заведения на територията на област Сливен за интервала от 23 януари до края на седмицата. В област Хасково няма да се учи до 28 януари, в това число, осведомиха от здравното министерство. Преустановяват се също по този начин детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения, плановите интервенции, както и провеждането на профилактични имунизации.

 
Проф. Кантарджиев уточни, че аргументите за гибел при затруднения от грип са главно две: „ Първата, която доста рядко се случва, е обвързвана с внезапното начало на грипа – грипната кървава пневмония или дихателна непълнота. Другата идва от възпалението на мозъка – вирусен енцефалит. Другите затруднения, които са всеобщи при възрастни, хора с увреждания или с хронични болести, това са бактериалните пневмонии. Те се явяват, когато на петия или шестия ден от грипа, вместо да стартира да ти става по-добре, храчките стават гнойни, появяват се тежест в гърдите и болки в гръдния панер. Това е бактериална пневмония, трябват доктор и антибиотик. Ако не се вземат тези ограничения, положението се утежнява и се получава дихателна непълнота при възрастните хора и при дребните деца ”.

 
„ В последните години следим доста забавно нещо – една част от тежките пневмонии, които се явяват като затруднения, не са бактериални, а микотични. Тоест, те са породени от микроскопични гъбички ”, уточни още проф. Катранджиев.-->
 
Успокоителното е, че в последните десетина дни заболеваемостта, която се следи в страната, е по-малка от регистрираната през същия интервал от предходната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР