- Проф. Кантарджиев, случаите на коклюш значително се увеличават у

...
- Проф. Кантарджиев, случаите на коклюш значително се увеличават у
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: При коклюша, ако детето повърне или получи кръвоизлив от носа, докато кашля, търсете лекар

- Проф. Кантарджиев, случаите на коклюш доста се усилват у нас. От началото на годината са регистрирани 114. Кои са първите признаци на болестта? 
  Първият признак е продължителната и пристъпна кашлица. Когато едно дете кашля повече от 10 дни и по време на кашлица има припадък с реприз при взимане на въздух - магарешкия тон, е единият признак. Другият е, когато по време на пристъпната кашлица получи кръвоизлив от носа. Третият е детето да повърне по време на пристъпната кашлица. Продължителна кашлица от над 10 дни с един или повече от тези три признака - това е особено за коклюша.
Коклюшът е заболяване, което в недобре имунизирано население се популяризира доста елементарно. Индексът на репродукция, т.е. един човек какъв брой души заразява, е доста висок. При коклюша един болен може да болести 17 неимунизирани. За съпоставяне, при грипа един заразява двама и половина, а при ковид един заразява двама. Коклюшът има нескончаем инкубационен интервал. Не е като при грипа за 24 или 48 часа да си спомниш къде безразсъдно си си свалил маската и си се заразил. При коклюша не може да схванеш от кое място и от кого си се заразил, тъй като
инкубационният период е повече от седмица
- Кога би трябвало да се потърси лекарска помощ?
- Ако пациентът има непрестаhttps://www.24plovdiv.bg/нна кашлица в продължение на 10 дни, би трябвало да потърси доктор. Ако бъде сложена вярно диагнозата и се стартира лекуване с макролиден антибиотик, пристъпите няма да продължат месеци, а няколко седмици.
- Кои са рисковите групи?
- Най-голям риск за живота имат новородените до първата имунизация против коклюш. При тях липсват антитела, тъй като майките раждат много късно и споменът на тяхната имунна система за последната имунизация против коклюш е доста слаб. Именно по тази причина най-важната група, на която би трябвало да се обърне внимание, е тази на новородените. Когато майките се връщат от родилния дом с бебето, би трябвало доста да внимават. След консултация с доктор възрастните хора би трябвало да са се ваксинирали за коклюш. При бабите и дядовците носителството на коклюш е допустимо със слаба кашлица или изобщо без кашлица. Те могат да заразят бебето, което може да изкара заболяването с кръвоизлив в мозъка, а това постоянно е с съдбовен край. Трябва да се обърне внимание на това - новородените и хората в фамилията да предпазят децата. Там, където не се имунизират роднините,
детето би трябвало да бъде пазено първите два месеца от какъвто и да е контакт с хора, които не са имунизирани
Неслучайно същестува изказванието, че през първите 40 дни бебето се гледа единствено от майката. Разумните майки, които възнамеряват бременността си, преди този момент се имунизират против коклюш, с цел да предадат антитела и да предпазят новороденото от заразяване.
ИЗТОЧНИК: 24plovdiv.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР