Проф. Ива Петкова е председател на Българското дружество по ретинология

...
Проф. Ива Петкова е председател на Българското дружество по ретинология
Коментари Харесай

Проф. Петкова: Има големи дупки в образованието на офталмолозите, които трябва да бъдат запълвани

Проф. Ива Петкова е ръководител на Българското сдружение по ретинология и един от уредниците на Академия Офталмология, която се организира през уикенда в Панагюрище. Пред Zdrave.net тя описа за аргументите, довели до основаването на Академията, както и за терапиите при най-често срещаните очни болести.

Проф. Петкова, за какво беше основана Академия Офталмология и по какъв начин избрахте тематиките, които представихте на младите експерти?

Повечето от хората, които изнесохме лекции, участваме в изпитите за придобиване на компетентност. В продължение на години там виждаме някои слаби места в нашата система на образование, които по някакъв метод би трябвало да запълним. Различни са местата, където специализират хората. Включително и в моето образование преди време имаше доста дупки, които доста мъчно запълних. Затова трите субдружества – по ретина, глаукома и детска и невроофталмология, взехме решение да се съберем и да организираме това образование. То е ориентирано към младите специализанти, преди малко взели компетентност сътрудници и всички, които желаят, несъмнено, тъй че да засегнем нашите топици, нашата активност в тези области. Целта ни беше да стартираме от началото и да свършим с най-новите неща. Много огромна част от времето беше отдадено на на практика занимания. При упражненията се разискват специфичните случаи, обсъждани по време на лекционната част. Първият ден е отдаден на диагностиката, вторият – на лечението,  третият - контактология.

Най-честите проблеми със зрението са късогледство и далекогледство, като късогледството е проблем още в детска възраст. Достатъчни ли са очилата, с цел да бъде поправено то при дребните?

Важното е да бъде поправено.

Защо?

За да може да виждате добре. Светът минава през очите и мозъка. Хората, които не виждат добре, са лимитирани в всекидневието си. Ограничени са в професионалната си реализация. Понякога са с потисната душeвност, от време на време са с други аномалии. Ние би трябвало да виждаме добре. Това е нашата цел. Хората обаче сме разнообразни, надлежно са разнообразни и задачите ни. Има хора, които при 0,25 диоптъра желаят да носят очила, с цел да виждат по-добре, и назад – хора, които имат доста високо късогледство и отхвърлят да носят очила, тъй като считат, че си виждат добре.

Късогледството е заболяване, което не е обвързвано единствено с нуждата от очила. Тъй като има някои специфики в развиването на цялото око, има едни по слаби места в ретината и в очното дъно, които изискват наблюдаване. Част от тях са по този начин наречените периферни дегенерации на ретината, които са доста по-чести при късогледите хора. Тези дегенерации изискват наблюдаване, а в някои случаи лазерна профилактика, тъй че даже и тези дегенерации да свършат с скъсване на ретината, да не се стигне до отлепването й, което към този момент е много по-трудно лечимо, с по-лоши функционални резултати. Тези пациенти би трябвало да бъдат проследявани, защото има най-различни случаи в живота, които могат да влошат положението им. Не може да се капсулирате като една костенурка, да не се въртите, да не живеете пълноценно. Това обаче са така наречените отключващи фактори. Иначе заболяването я има в окото. Ние би трябвало да я намерим и д я лекуваме в точния момент.

Има ли новости при лекуването на различен постоянно срещан проблем – астигматизма?

Тук имаме три метода на промяна - очилата, контактните лещи и по-късно другите типове рефрактивна хирургия. Рефрактивната хирургия може да бъде върху роговицата с лазерна промяна, когато се получава в действителност изпаряване на част от роговичната тъкан в другите меридиани и на друга дълбочина, дали централно или периферно, тъй че да се отстрани това нарушение на пречупването и да се концентрират светлинните лъчи навръх мястото, където би трябвало да бъде върху ретината. Другата част на рефрактивната хирургия е тази върху лещата, когато ние можем да отстраним естествената леща на окото, в това число и на по-млада възраст, когато още нямаме катаракта, и да я сменяем с такава изкуствена, с която може също по този начин да коригирате рефракционните аномалии. Това са към този момент методите, по които ние можем да действаме.

Рефрактивната хирургия оказва помощ и при двойното виждане, нали?

Там би трябвало да бъдем доста деликатни, защото то може да е провокирано от разнообразни аргументи. Ние не можем да приказваме единствено за окото, приказваме за цялата зрителна система. Тя стартира от окото, дори от клепачите, и стига до мозъчните центрове. Всичко това е пътят, по който информацията от външния свят се възприема и осъзнава, тъй че да имаме зрителното усещане.

Какви са опциите за лекуване на глаукома и дали има повишаване на случаите?

Ние имаме единствено международни и европейски данни, защото в България не сме провеждали положително епидемиологично изследване, тъй че не можем да кажем какви са процентите. Тъй като се числим към бялата раса, европейската част, считам, че можем да използваме европейските статистики. Глаукомата е едно заболяване, което е мъчно за диагностика, изисква непрестанно лекуване от страна на пациента и непрестанен надзор от страна на лекаря. То може да бъде лекувано по три метода – с капки, с лазерна терапия, когато това е допустимо, или оперативно. Във всички тези етапи, когато примерно капките не оказват помощ и се постановат идващите стъпки, лекуването на глаукомата е мъчно.

А във връзка с възрастово обусловената макулна недъгавост?

Също нещата не са положителни, още повече, че случаите зачестяват във връзка със застаряването на популацията и по отношение на нашите по-добри диагностични благоприятни условия.

Офталмологията като че ли е една от най-бързо разрастващите се специалности. Какви са новостите в последните години?

Диагностиката е извънредно напред, а лечението – още по-напред. Фармацевтичните компании непрестанно работят. Имаме към този момент няколко медикаменти, които са за влажната форма на макулна недъгавост. Целта им е да подтиснат растежа на новообразуваните съдове, които не са естествени, а са патологични и от тях се получава оток и кръвоизливи в очното дъно. Сега се работи извънредно интензивно за лекуването на сухата форма, която визира жестоко към 80%  от хората с макулна недъгавост. Там нещата са доста по-трудни, защото тази форма се развива доста постепенно. На процедура тя провокира една окончателна недоразвитост на нервните кафези, които се намират в ретината, и лекуването е доста по-трудно. Засега има единствено едно лекарство, което е утвърдено от FDA и за лекуване на суха форма, само че то не е получило още утвърждение в Европа. Доста е дискутабилно по кое време би трябвало да стартира това лекуване, какъв брой би трябвало да продължава. Много са въпросите там, само че се работи доста интензивно от фармакомпаниите.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР