Проф. Христомир Брънзов: НИМХ спира да работи следващия вторникНационалният институт

...
Проф. Христомир Брънзов: НИМХ спира да работи следващия вторникНационалният институт
Коментари Харесай

Проф. Христомир Брънзов: НИМХ спира да работи следващия вторник

Проф. Христомир Брънзов: Национален институт по метеорология и хидрология стопира да работи идващия вторник
Националният институт по метеорология и хидрология ще спре да работи идващия вторник поради липса на управление. Това съобщи към този момент някогашният шеф на института проф. Христомир Брънзов, който беше освободен от поста предходната седмица.

„ В момента институтът работи по инерция. Тази инерция рано или късно ще спре, най-вероятно идващият вторник. Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предизвестие. В момента не можем да си платим ток, връзка, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, тъй като няма кой да подпише документите ”, разясни Брънзов пред бТВ.

Той посочи, че бюджет има, защото МОН са превели един транш, задоволителен до края на този месец на Национален институт по метеорология и хидрология, само че няма кой да управлява институцията. „ Не знам за какво ме освободиха, би трябвало да питате Българска академия на науките. В заповедта за освобождение няма претекстове. От медиите разбрах, че било поради оронване на престижа на институцията ”, разяснява Брънзов. По думите му позицията шеф на Национален институт по метеорология и хидрология се заема на ротационен принцип, като се афишира конкурс. Срокът за подаване на документи обаче изминал на 4 септември тази година и никой не е подал документи за шеф.

„ Според мен им би трябвало по-удобен шеф в процеса на делене на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, откакто се дели имущество, активи – аз по този начин си го изяснявам. По-удобен шеф за по-лесни договаряния ”, сподели той.

„ Чух, че 94% от Национален институт по метеорология и хидрология излизат, а 6% остават. 6% бяха въздържали се. След събитията, които се случиха, изключително след отстраняването ми като шеф, Българска академия на науките сподели, че автономията на институтите е единствено на хартия. Почти съм уверен, че тези 6% от сътрудниците изобщо не се двоумят и ще си тръгнат с института ”, разяснява още Брънзов. „ В управлението на Българска академия на науките има възприятие за безпогрешност ”, сподели той. По думите му актуалната процедура по обособяване на Българска академия на науките е измислена по подобен метод, че да се протака във времето. „ Това ще продължи минимум до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и идната година, когато отделянето на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките ще стане безпредметно. Тогава ще бъде одобряван бюджета и в случай че в него Национален институт по метеорология и хидрология е в Българска академия на науките никой няма да прекроява бюджета поради нас ”, счита Брънзов. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР