Проф. Добринка Георгиева – преподавател от Медицински университет – Пловдив

...
Проф. Добринка Георгиева – преподавател от Медицински университет – Пловдив
Коментари Харесай

Гениална преподавателка от Пловдив спечели 100 000 евро, но не в брой

Проф. Добринка Георгиева – учител от Медицински университет – Пловдив и възпитаничката на " Фулбрайт “, завоюва огромен план по " Еразъм+ " на стойност над 100 000 евро.

През последните години проф. Георгиева развива интензивно интернационално съдействие с осем американски институции в границите на програмата за продан " Фулбрайт “ и програмата на Европейски Съюз " Еразъм+ “. За това време са осъществени 8 обмена по " Фулбрайт “ и 27 обмена по " Еразъм+ “, с присъединяване на 34 индивида. Тези съдействия обезпечават продължаващо образование на студенти и клиницисти в региона на речевата патология.

Най-новият двугодишен план за съдействие по " Еразъм " е сред програмата по " Медицинска речева и езикова патология “ на МУ-Пловдив и американски университети като Мичиганския държавен университет и Университета на Източна Каролина. Съвместната работа ще усъвършенства метода, по който просветителните институции популяризират познания и научни проучвания, ще сътвори скъпо интернационално съдействие и ще насърчи интернационализацията на университетите.

Проектът се основава на плодотворното съдействие на " Фулбрайт " с американски университети през годините. Програмите Еразъм+ и Фулбрайт служат като ефикасни принадлежности за редовно и дълготрайно влияние посредством поддръжка на нововъведенията и актуалните способи на преподаване.

Добринка Георгиева е международно приет академик, професор по логопедия (речева и езикова патология) от Медицински университет – Пловдив. Тя е единственият български сертифициран експерт с европейска клинична специализация по нарушавания на плавността на речта.

Автор е на над 100 изявления и 90 отчета, изнесени на международни и европейски конгреси и конференции, 12 учебника, глави на книги и монографии, третиращи най-вече проблеми на заекването и гласовата патология. Ръководила и координирала над 25 национални и интернационалните просветителни и научни планове (към Световната банка, фонд " Научни проучвания ", стратегия " Еразъм ", Фулбрайт и други).

Член на публицистичната гилдия на 9 интернационалните списания, от които 5 реферирани в най-престижни база данни като Web of Science и Scopus. Най-цитираният и оповестен български академик в региона на езиково-говорната патология в база данни Web of Science и Scopus.

Проф. Георгиева е съществена движеща фигура в признаването на компетентност " Логопедия " за здравна и акредитирането й в професионално направление " Обществено здраве “ в страната. Основател на първата Катедра по логопедия в България. Специализира в Съединени американски щати, Франция, Англия, Холандия и Русия. Фулбрайт откривател в най-голямата детска болница в Синсинати, Съединени американски щати. Основател и шеф на единствения по рода си проучвателен център за заекването в страната и Източна Европа. Член на редица влиятелни просветителни и научни организации като IALP and IFA. Член на интернационалния учебен комитет към IALP (Международна асоциация по логопедия и фониатрия) – два мандата.

От 2018 година е определена за член на комитета за връзка с езиково-говорните патолози към Международната асоциация за проучване на нарушаванията на плавността на речта (IFA). През 2018 година е номинирана за представител на IALP в Световната здравна организация. Гост-лектор в границите на стратегия " Еразъм+ " в Michigan State University и East Carolina University, Съединени американски щати, в продължение на 4-годишен интервал – от 2017 до 2020 година Първият българин, специализирал в Northwestern University, Чикаго. Чела е неведнъж лекции в университета в Гент, Белгия; в университета " Т. Мор ", Антверпен, Белгия; в университета " Мария Кюри Склодовска ", Полша; университета " Рур ", Бохум, Германия; West Virginia University, Съединени американски щати.

Медицински университет – Пловдив разкрива първата в България и Източна Европа магистърска стратегия " Медицинска речева и езикова патология “. Тя ще започва през септември 2022 година и ще се управлява от Медицинския факултет на висшето учебно заведение.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР