Проф. Дилян НиколчевНазначаването на протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската

...
Проф. Дилян НиколчевНазначаването на протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската
Коментари Харесай

Протойерей Владимир Тишчук да бъде проверен за съпричастност към руските специални служби, преди да получи разрешение за престой в България

Проф. Дилян Николчев

Назначаването на протойерей Владимир Тишчук, клирик на Виенската и Австрийска епархия, за предстоятел на съветското подворие в българската столица ни връща още веднъж към недалечното минало от времето на комунистическите атеистични режими в Европа и по-точно по какъв начин се учредяваха епархии на поместни православни църкви в западна Европа и кои подвластни от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) архиереи ги ръководеха в тези години. Вече разясних неведнъж за учредяването на Западноевропейска епархия при започване на 80-те години по предложение на офицера на строго конфиденциален щат и под непознато име в Първо главно управление (на ДС) на Държавна сигурност митрополит Симеон, с главен мотив повишение опциите за агентурни интервенция на Държавна сигурност в Западна Европа.

Протойерей Владимир Тишчук идва от Виенската и австрийска епархия, ключар на катедралата " Св. Николай ". Виенската и австрийската епархия е учредена през 1962 година след специфичен разбор на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), като за първии неин архиерей е подложен за свещеник Виенски и австрийски Филарет Донисенко с агентурния псевдоним " Антонов ", След кончината на съветския патриарх Пимен през 1990 година /също офицер на КГБ/ Филарет е един от тримата кандидати за патриаршеската катедра. През 90-те години предстаятелства УПЦ, канонично непризната от останалите православни църкви. С други думи продължаваме да сме очевидци на КГБ-ийските църковни практики от времето на руската ера. Ще бъде ли обещано на протойерей Владимир Тишчук позволение за престой в Р. България от страна на българските управляващи след инспекция и разбор за съпричастност към съветските секрети служби, както и дали ще му бъде дадена канонична благословия от страна на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, следва да забележим.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР