Проф. д-р Мариана Мурджева се присъединява към инициативата „Ти решаваш“,

...
Проф. д-р Мариана Мурджева се присъединява към инициативата „Ти решаваш“,
Коментари Харесай

Проф. Мурджева: Препоръчително е определени рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина

Проф. доктор Мариана Мурджева се причислява към самодейността „ Ти решаваш “, която сплотява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи експерти, учени, преподаватели и други експерти в общо изпитание да се дава вярна и правдива информация по отношение на развиването на ковид-пандемията, методите за предотвратяване, следствията от прекараната болест и други тематики, които биха помогнали за взимане на същински осведомено решение. Инициативата изцяло почита правото на всеки човек самичък да се осведоми и самичък да вземе значимото решение дали да си сложи ваксина или не, като само ще дава надеждна, тествана и научна информация.

Във връзка с позволената четвърта доза, проф. доктор Мурджева съобщи: „ Прилагането на втора бустерна доза за всеобща приложимост не е неотложно. Препоръчително е обаче избрани рискови групи да получат втора бустерна доза от иРНК ваксина (най-рано 3-4 месеца след първа бустерна). “

Такива рискови групи могат да бъдат описаните в рекомендациите на ECDC и EMA от 6 април т.г.: имунокомпрометирани, с отслабен имунитет, които при предходна имунизация са имали субоптимален имунен отговор след слагане на ваксина; възрастни над 80 год., заради стареенето на имунната система и нараснал риск от тежък COVID-19. Някои страни предлагат втора бустерна доза и на възрастни над 60 години.

„ В допълнение на тях лицата с хронични сърдечносъдови, неврологични, белодробни, чернодробни, бъбречни, онкологични болести и бременните са уязвими групи заради покачвания риск от тежко протичане на COVID-19 и вероятни затруднения. При тях вероятността да се стигне до хоспитализация е по-голяма “, сподели още проф. доктор Мурджева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР