Проф. д-р инж. Щефан Кашай преподава в Университета в Жилина,

...
Проф. д-р инж. Щефан Кашай преподава в Университета в Жилина,
Коментари Харесай

Проф. Кашай: Предприемачеството няма за цел само печалба, трябва и да помага на хората

Проф. доктор инж. Щефан Кашай преподава в Университета в Жилина, Словакия. Автор е на стотици научни създаде, 5 патента и изобретения в региона на предприемачеството и инженерните науки. Гост учител е във Fraunhofer institute в Мюнхен. Учредител и съучредител е на голям брой компании в Словакия и отвън нея. Проф. доктор Кашай е един от 1000 най-влиятелни водачи в света (1000 Leaders of World Influence) и е повторен притежател на купата Международна персона на годината 1999/2000 (International Man of the Year), която му е присъдена от Centre Cambridge и American Biographical Institute. Той взе присъединяване в интернационалната конференция " Туризъм - проучване, развиване и образование ", проведена от Международното висше бизнес учебно заведение - МВБУ.

Проф. Кашай, вие сте сполучлив бизнесмен и учител, какви съгласно Вас са допирните точки сред България и Словакия в туризма?

1997-98ма година издадохме една книга за приватизацията в Чехия, която се издаде в навечерието на българската приватизация. Това беше доста съответно и належащо на България и първия ден на приватизацията я пуснахме на пазара.

Ще кажа още веднъж - предприемачеството няма за цел единствено облага, би трябвало да се оказва помощ на хората и да се дава отговор на техните търсения.

Колко значимо е съчетанието на обучение и бизнес?

Науката и практиката би трябвало да вървят ръка за ръка. Мениджмънтът и дигитализацията са извънредно значими.

Какво ще посъветвате младежите в България?

Трябва да се учат и да покачват квалификацията си. Нямам информация и съответни наблюдения за дребните компании в България. Но това което знам е, че младежите имат интерес, желаят да се занимават с дребен бизнес и да са самостоятелни.

Същото е ситуацията и в Полша, там хората гледат към дребния бизнес и нямат доверие в огромните предприятия. И нещата стигат до там, че хората и бизнеса би трябвало да се включват към национални компании, които излизат на пазара. Имаме доста дребни бизнесмени, които подписват контракти с огромни компании и работят с тях.

Коя е рецептата за положително партньорство сред бизнес и страна?

Такава рецепта още не съществува... Един от хората, които се пробват да го вършат, съм аз, върша икономическа дипломация за министерство на външните работи.

Министерството споделя, че предприятията и страната би трябвало да желаят едно и също. Предприемачът желае да има положителни условия за живот и работа, а страната - целият народът да бъде удовлетворен и да се радва. Не знам обаче дали това е допустимо.

Разговарял съм с доста посланици и бизнесмени и бизнесмените споделят - за какво се занимаваш с това. Да, няма нищо съответно, което да съм получил, само че всички контакти въпреки всичко способстват за бизнеса.

Говорихме с един МАГ по рекламата, който сподели: половината пари които се дават за реклама се изхвърлят. И един метафизичен въпрос - имаш дребна купчинка с пясък и непрекъснато добавяш песъчинка по песъчинка към нея - по кое време от дребна тя става огромна?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР