Проф. д-р Георги Янков е политолог с над 40-годишна научна

...
Проф. д-р Георги Янков е политолог с над 40-годишна научна
Коментари Харесай

Стоилов е най-обаятелният премиер, Виденов - най-почтеният

Проф. доктор Георги Янков е политолог с над 40-годишна научна кариера. Основател и началник на катедра „ Политология “ в УНСС, която е първата в България, станала член на Европейския консорциум за политически проучвания. Проф. Янков има над 190 изявления. Неговият фундаментален труд „ Политологичната мисъл от древността до наши дни “ е претърпял три издания. През 2009 година е включен в енциклопедията „ Научната популярност на България “ на Висша книжовна школа „ Сириус “. През 2013 година е почетен от Академичния съвет на УНСС със званието „ заслужил професор “(professor emeritus). Книгата на проф. Янков „ Най-успешните български министър-председатели (1879 - 2009) “ ще бъде показана на 25 октомври във Висше учебно заведение по сигурност и стопанска система - Пловдив, а на 26 октомври - в Хасково.

- Трудно ли е да се направи проучване, което да класира най-успешните министър председатели в толкоз дълъг интервал - цели 130 години, от 1879 до 2009 година?

- Това е първо по рода си проучване у нас. Продължи две години. Рейтинговата ранглиста се прави въз основа на 20 знака за оценка на качествата и достиженията на министър председателите. Идеята породи у мен по време на занимание със студентите по дисциплината „ Изкуството на държавника ”. Това е огромно експертно проучване, което се основава на анкета с 56 учени - историци, политолози, с знания за политическа история и държавно ръководство. В проучването вземат участие 31 учени и професори, 21 доценти и 4 доктори от водещите университети у нас: УНСС, Софийския университет, Великотърновския, Пловдивския, Благоевградския, Нов български университет, Българска академия на науките.

- Какви бяха най-сериозните провокации пред екипа?

- Първото беше по какъв начин да се регистрира ролята на другите столетия и условия, в които са работили министър-председателите. Неслучайно в края на живота си Наполеон признава: „ Моят наследник не може да ме размени, Аз самият себе си не мога да заменя. Аз съм рожба на събитията “. Разбира се, събитията са доста значими, само че не всичко зависи от тях.

Според огромния политически мъдрец Николо Макиавели Фуртуна (историческите обстоятелства) въздейства върху почти половината от човешките каузи. Останалата половина обаче зависи от нас самите. Т.е. активността на министър-председателите може да бъде обсъждана и като разследване във връзка с историческото време. Но може да бъде и причина, в случай че имат мъжеството и интелектуалния капацитет да трансформират събитията, да образуват времето, в което живеят.

Сериозно предизвикателство беше и постигането на мяра, избягването на крайни оценки, което е отрицателна линия от националния ни темперамент.

А също и избягването на заплахата от персонални пристрастия и идеологически внушения.

- По какъв аршин са определени 31 от 49-те министър-председатели, управлявали в интервала 1879-2009 година?

- В проучването са включени 31 министър председатели - тези, които са управлявали година и повече. Справедливо е да посочим имената на тези, които не са включени, само че имат обилни достижения по някои от знаците. Такъв е Тодор Бурмов, първият министър-председател на България след приемането на Търновската конституция. Митрополит Климент (Васил Друмев) ръководи на два пъти при остри политически рецесии. Димитър Петков-Свирчо, който изминава пътя от опълченец до министър-председател, е и първият погубен настоящ министър председател (от уволнения служител Александър Петров). Д-р Петър Гудев приема доста забавен закон - за емиграцията, който планува строги наказания за емигрантски организации, които подстрекават и подвеждат български жители да се изселват. Тема, настояща и през днешния ден. Съвременна България е може би единствената страна, която подтиква емиграцията на личното си население.

- Как посочихте тримата най-успешни министър председатели?

- 20-ият знак, „ Вашето изцяло мнение “, открои имената на трима министър-председатели - Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Константин Стоилов. Включихме този знак и в общата ранглиста (на основата на 20-те индикатора), където се получи леко разбъркване - Стоилов и Каравелов си смениха местата. Тази троица мъчно може да бъде оспорена заради резултатите, реализирани от всеки от тях. В класирането на тези трима политици изненада не може да има.

- Пловдив може да се гордее с право, че е дал един от най-успешните министър председатели на България.

- Имате всички учредения. Константин Стоилов е подложен преди всичко по цели пет знака - Бекграунд (семейство, обучение, опит), Способност за работа в екип, Интелигентност и омагьосване, Постижения във вътрешната политика, Избягване на съдбоносни неточности и спешни обстановки. Стоилов е министър председател с висока политическа просвета, постоянно грациозен, безупречно облечен, учтив и вежлив, само че непознат на фамилиарниченето. Има съществени достижения в икономическата политика - по негово време са признати законите за поощряване на локалната промишленост, за основаване на търговско-индустриални камари, за уредба на еснафските сдружения, за занаятчийските състезания, за земеделското обучение, за взаимно-задължителното обезпечаване, за ветеринарно-санитарната полиция. Първоначално Стоилов е един от критиците на Търновската конституция заради прекомерно демократичния темперамент, само че последователно става един от най-сериозните бранители. Дори възвръща текстове, анулирани при ръководството на Стамболов.

Стоилов реализира едни от най-сериозните триумфи във външната политика - възвръща дипломатическите ни връзки с Русия, извоюва интернационална легитимация на институцията на княза, упорства политическите партии в княжеството да престанат да се разделят на русофили и русофоби, което опонира на ползите на нацията. Стоилов е безапелационен, че цел на външната политика би трябвало да бъдат националните ползи, независимостта на страната, което звучи напълно настоящо.

- Защо толкоз властнически политици са в челото на класацията - Стамболов № 1, Живков № 6, Костов №10?

- Отчасти ще се съглася с вас. Мой принцип е мярата в оценката на явленията, а в класацията правилно са регистрирани резултати в икономическото и общественото развиване. Да, Стефан Стамболов е преди всичко в общата ранглиста, само че не е пръв по редица от знаците. Но неслучайно двама изявени демократи по дух, каквито са Петко Каравелов и Константин Стоилов, са в челната тройка.

- Как си обяснявате неналичието на модерни политици измежду най-хубавите министър председатели?

- Дори при общата ранглиста (по всичките 20 индикатора) няма нито един измежду първите 10. За всяка човешка активност най-важни са резултатите, т.е. показаните резултати на актуалните политици не са положителни. Въпреки че класираните първи са работили при доста по-тежки условия, те са имали държавническо схващане, историческа задача, изострено възприятие за национално достолепие. Водела ги е мъчителната грижа за развиването на страната и нацията, а не персоналното облагодетелстване. За страдание сякаш тези претекстове са се изгубили при политиците през годините. А дали даден политик се е облагодетелствал от ръководството, е извънредно значим аршин.

- Защо измежду „ двойкаджиите ” доминират най-вече министър председатели от последните два исторически интервала?

- Нека сме справедливи - има министър председатели и от трите исторически интервала, в това число и от интервала преди 1944 година, които са в края на класацията. Министър-председателите от времето на държавния социализъм, които не са били партийни водачи, са били с доста по-ограничени благоприятни условия, играят второстепенна, даже допълваща роля. Това, естествено, се е отразило на класирането им. Такъв е казусът с последния в класацията - Антон Югов, също обвързван с Пловдив политик. А допустимо е и оценката да не е била напълно обективна във връзка с него.

- Жан Виденов е 25-и, само че е втори в класирането по критерия „ Почтеност и честен престиж “.

- За него няма индикации, че се е облагодетелствал от ръководството, че е заплетен в корупционни схеми. Това за българските жители и за специалистите се оказва доста значимо, макар че острата финансова рецесия по време на ръководството му, артикул на доста аргументи, се е отразила върху оценките му по други знаци.

- Защо през днешния ден толкоз значимо качество за управленците - моралът, някак е станал демоде?

- Има доста условия - вътрешни и външни, само че те не са опрощение за актуалните ръководещи за неналичието на високите критерии и възприятие за задача на първостроителите, които за 20 година трансфораха следосвобожденска България в добре функционираща национална страна. А в този момент 30 години не можем да реализираме значими триумфи в развиването на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР