Проф. д-р Анастасия Михайлова разказа за даряващите живот стволовите клетки

...
Проф. д-р Анастасия Михайлова разказа за даряващите живот стволовите клетки
Коментари Харесай

Стволовите клетки – чудото на медицината, което дава живот

Проф. доктор Анастасия Михайлова описа за даряващите живот стволовите кафези и трансплантацията им в студиото на „ Пулс ” по NOVA NEWS.
Д-р Михайлова е  началник на  Националната обществена донорна банка за стволови кафези към клиниката по клинична имунология на УМБАЛ „ Александровска ”.
Началото на  терапията с използването  на стволови кафези е сложено през 1958 г, употребен е костен мозък, който е трансплантиран на научни служащи, които са претърпели повреда в нуклеарен теоретичен институт в тогавашна Югославия, описа проф. Михайлова.
Следващият стадий е трансплантация на костен мозък като първата е от еднояйчен близнак, а в следствие от сестра на брат, продължи тя.
През 1973 година е осъществена първата сполучлива трансплантация от един субект на неродствен донор, сподели лекаря.
Първата трансплантация от стволови кафези от кръв от пъпна шнур е през 1988 година и тя също е сполучлива, продължи проф. Михайлова.
„ Във възрастния организъм има стволови кафези и те във всеки миг са подготвени да възстановят повредена тъкан и повредени или остарели кафези. Пример за това е костният мозък. От една стволова клетка биха могли да се получат нови кафези ”, изясни тя.
Проф. Михайлова сподели, че в донорната банка сега има 486 единици кръв от пъпна шнур, които са оповестени в интернационалния указател на костен мозък и те мога да бъдат сложени по съгласуемост на всеки болен човек по света. В България има указател на доброволните донори на стволови кафези, добави лекаря.
„ Когато се съхранява кръв от пъпна шнур е значимо информацията да бъде точна, правилна и справедлива. Тази кръв е стеснен пул от стволови кафези. При алогенен донор могат да се вземе по-голямо количество стволови кафези ”, разясни лекаря.
„ Първата трансплантация от съхранена кръв от пъпна шнур е през 1990 година Проучванията са в ранни стадии, тази терапия е повече поддържаща, в сравнение с заместваща напълно тъканата или клетъчна увреда ”, сподели тя.
Стволовите кафези към момента не биха могли да заменят изцяло трансплантацията на органи, приключи проф. Михайлова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР