Проф. д.н. Илин Савов, експерт по кибер сигурностВчера Темата на

...
Проф. д.н. Илин Савов, експерт по кибер сигурностВчера Темата на
Коментари Харесай

Проблемите в полицейската система назряват до червено, спешна е необходимостта от политическа воля за реформи

Проф. д.н. Илин Савов, специалист по кибер сигурност

Вчера Темата на NOVA беше Министерство на вътрешните работи показана като „ Система в ремонт ". Изгледах с интерес целият репортаж. С най-хубави усеща и макар, че целият ми умишлен живот е минал в системата за сигурност (включително и като професор в Акдемията на МВР), бих желал да споделя не толкоз положителни усещания, доза терзание и да задам въпроси по отношение на:

-Какво и по какъв начин наложи тези толкоз закъснели незабавни образования в системата на Министерство на вътрешните работи и за какво чак в този момент, след толкоз случаи на нерегламентирано полицейско принуждение, репресии, обири, кибер тормоз и показни убийства?

-Министър Калин Стоянов в изявлението показа, че тези образования ще слагат чиновниците в " рискови за тях обстановки ", а точно - непокорство от страна на жителите, гонене, извеждане, задържане от коли. Това са базови практики, които актуалните чиновници на Министерство на вътрешните работи следва да са усвоили до " съвършенство " в Академията на Министерство на вътрешните работи и Центровете за подготовка в страната към този миг. До по кое време министър Стоянов ще се пробва да прикрива неналичието на професионализъм в управлението на Академията на Министерство на вътрешните работи?

-Като държава-членка на Европейски Съюз е неприемливо чиновниците на Министерство на вътрешните работи да не са подготвени във връзка с правата на жителите, процедурите за претършуване, използването на мощ, връзката с жителите и други етични аспекти на полицейската работа. За всичко това е виновна Акдемията на Министерство на вътрешните работи и учебно-плановата документи направена под надзора на сегашният ректор на Академията доцент Иван Видолов, който в предаването изговори неистинен обстоятелства по отношение на подготовката на служителите на реда и присъединяване на Академията на Министерство на вътрешните работи в европейски стратегии (изключително неефективна роля на Академията и България е неразпознат сътрудник в взаимните образование в Европа).

-През 2024 година е неприемливо да сме на стадий " силово образование ". Още повече, че министър Стоянов не приказва и не споделя политики в посока попречване на престъпността и насилието, което приказва за догонване на събитията и реакционна политика, което, в тази ситуация с вътрешната сигурност на страната, би могло да води до летален край (на каквито сме свидетели).

-В изявлението не чух и нищо за работа с уязвими групи като деца, възрастни хора и хора с увреждания, които от ден на ден стават жертви на системата. Академията на Министерство на вътрешните работи образова ли фрагменти за ръководство на рецесии, договаряния и справяне с рискови обстановки? Какви положителни практики има Министерство на вътрешните работи при потреблението на мощ, за гарантирането на съответна реакция в разнообразни обстановки - и в случай че няма такива, по какъв начин Министерство на вътрешните работи ще организира образования на чиновниците " в рискови обстановки " като непокорство, гонене, извеждане и задържане?

-В изявлението стана дума за мотивацията на курсантите. Каква в действителност е тя? При ниските заплащания, високите равнища на престъпност и огромната завеса над полицейският произвол, мотивацията в действителност бива изкривена и в системата съумяват да попаднат от ден на ден евентуални нарушители. Случаи и образци за това има доста. Министърът може да ревизира откогато е отпред на АМВР настоящето управление какъв брой курсанти са изключени и против какъв брой са повдигнати обвинявания? Данните са налични и е желателно да бъде направена неочаквана инспекция в Академията на Министерство на вътрешните работи! Има чиновници, които са подготвени да приказват при същинска справедлива инспекция.

-Споменава се също и за някакви нови технологии и положителни практики, които се вкарват в образованието по другите дисциплини в Академията на Министерство на вътрешните работи. Като директен очевидец от доста години върху образованието на Министерство на вътрешните работи в Академията, бих желал да попитам, какви нови технологии и положителни практики, са имплементирани в образованието и сполучливо въведени в приложимост? В изявлението се споделя, че скоро ще бъдат въведени " електрически принадлежности ", като се демонстрира така наречен " тейзър " или електрошоково устройство. Самият метод, по който демонстрираме и обясняваме, устройства, въведени в приложимост в полицейските служби по света от десетилетия, приказват за " първобитно " схващане и познаване на националната сигурност като такава. И подсещам, че Министерство на вътрешните работи приказва за процедура при внедряването на нови технологии... Като спешен неблаговиден ПиАр бяха накарани чиновници да приказват за неповторимият прогрес в технологиите. Всички жители виждат този “уникален ” прогрес.

-И всичко това на фона на " екшън фрагменти " в предаването на учащи се с най-използваното късоцевно оръжие в Министерство на вътрешните работи, а точно " Макаров ". Това оръжие е с невисок потенциал на пълнителя (побира единствено 8 патрона), което може да бъде незадоволително в бързи и интензивни ситуации; в справедлива несъответственост е с модерните технологии (създаден 1951 г.). Модерните револвери, употребявани в останалите европейски страни, имат пълнители, които побират от 15 до 17 патрона, а някои и повече. Макаров, също по този начин, е и с по-слаба акуратност, по-тежко ръководство, лимитирани благоприятни условия за прибавяне на оптика и светлини и други. Макаров е съветско оръжие, употребен главно в страните от някогашния Съюз на съветските социалистически републики. Отдавна той е изтласкан от приложимост от множеството страни и вместо него се употребяват револвери от серията Heckler & Koch (Германия), SIG Sauer и Beretta (Франция), Glock Sig Sauer (Швеция) и други, надалеч по-модерни, леки и с благоприятни условия за трансформация и пригаждане, оръжия. До по кое време системата ще бъде ръководена по остарял път “облагородявана ” с измислени акции и ПиАр акции, с цел да спасим кариерата на някои за сметка на сигурността на всички жители?

-Министър Стоянов, във връзка на свадите с полицейско принуждение над протестиращи, споделя, че е основана специфична работна група, която да откри по какъв начин и по какъв метод да бъдат обозначени чиновниците на Министерство на вътрешните работи, с цел да могат да бъдат разпознати, както от жители, по този начин и при инспекция на сигнали от тях. Министърът споделя, че резултатите от тази група скоро ще бъдат факт и всеки служител на реда ще бъде с самостоятелен номер. За мен, като някогашен чиновник от системата за сигурност с 24 годишен стаж и сегашен учител в региона на сигурността в редица български и интернационалните университети, е извънредно смущаващо да установя, че министърът, отговарящ за националната сигурност на страната ни, не е наясно, че такава идентификация съществува, само че и освен - наложителна е.

Като умозаключение желая да се обърна най-много към министъра на вътрешните работи (към господин Стоянов и към всеки, който поеме този пост след него) и към ректора на АМВР - Колеги, с най-хубави усеща към вас, само че и с горест към занемарената система на Министерство на вътрешните работи, обърнете съществено внимание на незадоволителното образование във връзка с правата на жителите, процедурите, използването на мощ, връзката с жителите и други етични аспекти на полицейската работа. Също по този начин, поставете въпроса за мотивацията на полицейските чиновници, ниските заплащания и връзката им с високите равнища на престъпност, корупция и благоприятни условия за злоупотреби. И най-после, само че не на последно място, фокусирайте взор към застарялото съоръжение и оръжия и нуждата от рационализация, кореспондираща на европейските равнища и стандарти. Налице са съществени проблеми в полицейската система, които към този момент назряват " до алено " и акцентират незабавната нужда от политическа воля за промени. Ще продължа да следя дейностите и решенията в Министерство на вътрешните работи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР