Проевропейските партии се провалят в подготовката за дясната вълна на

...
Проевропейските партии се провалят в подготовката за дясната вълна на
Коментари Харесай

Доклад: проевропейските партии се провалят в подготовката за дясната вълна на евроизборите

Проевропейските партии се провалят в подготовката за " дясната вълна " на евроизборите. Това сочи на Европейския съвет за външна политика.

В него е представено, извършено в края на януари, съгласно което популистки, националистически и крайнодесни партии са на път да завършат първи в девет страни от Европейски Съюз - включително Австрия, Франция, Италия, Нидерландия и Полша - на изборите през юни, и втори или трети в още девет (сред тях е и България).

Основните проевропейски партии в трите огромни дясноцентристки, лявоцентристки и демократични групи в Народното събрание към момента могат да се окажат в доста по-добра позиция, в сравнение с мнозина чакат - и даже с работещо болшинство. Причината - гласоподавателите на крайнодесните партии в Европейски Съюз са разединени по фундаментални въпроси като продължаващото участие на страната им в Европейски Съюз, миграцията и поддръжката за Украйна.
" Екзит "
Проучване на Европейския съвет за външна политика сред повече от 17 000 души в 12 членки на Европейски Съюз, представляващи повече от 70% от местата в Европейския парламент, откри, че усещанията на гласоподавателите за това какво в действителност желаят да реализират крайнодесните партии варират доста.

В четири страни – Австрия (58%), Германия (55%), Нидерландия (63%) и Швеция (59%) – болшинството от електората счита, че водачът на главната крайнодясна партия в тяхната държава се стреми да я извади от Европейски Съюз. Заплахата от сходен резултат основава опция на местните проевропейски сили да активизират гласоподавателите си. Малко избиратели на " Братята на Италия "  (15%) и малко италиански гласоподаватели въобще (17%) считат, че това е задачата на премиерката Джорджа Мелони. Подобни са резултатите в Испания и Португалия. Така съперниците на крайнодесните партии в трите страни мъчно биха могли да употребяват опасността от овакантяване на Европейски Съюз като мотив да привлекат гласоподаватели.
Украйна
Полската " Право и правдивост "  (58%) и Шведските демократи (52%) поддържат помощта за Украйна. По-умерени са настройките на поддръжниците на португалската " Шега! " (42%) и испанската " Вокс "  (35%).

Мнозинството от последователи на някои крайнодесни партии считат, че Европа би трябвало да тласне Украйна към съглашение с Русия. Против военната поддръжка за Украйна са симпатизантите на унгарската " Фидес " (88%), австрийската " Партия на свободата " (70%) и немската " Алтернатива за Германия "  (69%). 
Миграция
Що се отнася до миграцията, гласоподавателите за нидерландската " Партия на свободата " (81%), австрийската " Партия на свободата "  (72%), Шведските демократи (60%), " Алтернатива за Германия " и френският " Нацинален съюз " (и двете по 59%) са доста загрижени за имиграцията. За " Братята на Италия " (54%), " Вокс "  (53%), " Шега! " (56%) и " Фидес " (54%) по значителен проблем е емиграцията.

За по-широкия електорат имиграцията е водещат въпрос само в Германия и Австрия. В останалите изследвани страни едвам 15% от интервюираните я възприемат като най-голямата рецесия за последните 10 години, като нормално я поставят след стопанската система, COVID-19, климатичните промени и войната в Украйна.
Мотиви над политики
Проучването сподели, че гласоподавателите са по-заинтересовани от това, което те възприемат като мотивация на политиците, в сравнение с от техните политики. Затова създателите на отчета предизвестяват водачите да не се концентрират прекомерно върху политиката, в случай че това ще ги накара " да наподобяват дистанцирани от главните грижи на гласоподавателите ".

Голям брой европейци – в това число гласоподаватели от мейнстрийм партии – считат, че проевропейските водачи са решени да подтикват имиграцията (45%), да усилят цените на силата поради битката с изменението на климата (43%) и да трансферират повече национални пълномощия на Брюксел (33%).
Две неприятни предизборни тактики
Докладът разпознава две основни предизборни тактики на проевропейски партии, които рискуват да реализират противоположен ефект  – копирането на крайнодесни политики, по-специално във връзка с миграцията, и подчертаването на резултатите на Европейски Съюз във войната на Русия против Украйна, климатичната рецесия и COVID-19.

" Простото прекопирване на крайнодесни политики може да накара главните партии да наподобяват неавтентични ", показва съавторът на проучването Марк Леонард. " По-добрата опция е да се съсредоточим върху слабостите на евроскептичните партии и да създадем геополитически причини за Европа в епоха на Тръмп ".

Много гласоподаватели не признават триумфа на блока в оправянето с тези провокации, сподели изследването. По отношение на пандемията, да вземем за пример, единствено в Португалия (56%) и Испания (42%) огромен брой гласоподаватели считат, че Европейски Съюз е играл положителна роля.

Избирателите в доста страни също са надълбоко разграничени във връзка с политиките на Европейски Съюз в региона на климата, като 41% от 12-те страни поддържат преследването на политики в региона на климата, даже в случай че това значи по-високи сметки за гориво, само че 25% избират постоянни сметки, даже в случай че това значи отвод от зелени цели.
По-добра опция
Вместо да възприемат крайнодесни политики, изследването сподели, че мейнстрийм партиите би трябвало да следват " поляризираща "  тактика, с цел да активизират проевропейските гласове, изключително в страни като Австрия, Франция, Германия и Полша, където 20% или повече от гласоподавателите имат вяра, че крайнодесните партии желаят страните им да да изоставен Европейски Съюз.

И вместо да парадират с упехи, те би трябвало да показват причини за по-силна, по-сигурна Европа, която да противодейства на по-нататъшната съветска експанзия и опасността от връщането на Доналд Тръмп в Белия дом.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР