Проевропейски настроеният бивш словашки министър на външните работи постигна вчера

...
Проевропейски настроеният бивш словашки министър на външните работи постигна вчера
Коментари Харесай

Вотът в Словакия: Очертава ли се втори тур на президентските избори

П роевропейски настроеният някогашен словашки министър на външните работи реализира през вчерашния ден изненадваща победа на първия тур на президентските избори и отива на втория тур с основен съдружник на популисткия министър-председател Роберт Фицо , съобщи Ройтерс.

Президентските избори в Словакия са късмет за Фицо, чиито възгледи за Украйна провокираха гнева на критиците, че се приближава прекалено много до Русия, да ускори въздействието си върху властта. Опозиционните сили желаят да основат по-голяма противотежест на неговото ръководство, показва Ройтерс.

Промяната във външната политика на държавното управление, опитите за преустрояване на наказателния кодекс на страната и конфликтите с медиите доведоха до поредност от митинги и рецензии от страна на президента Зузана Чапутова, която е гневен съперник на Фицо, само че не се кандидатира за нов мандат.

Иван Корчок, 59 година, посланик от кариерата, който беше външен министър в предходното държавно управление, се пробва да  следва нейната линия в политиката и завоюва най-вече гласове измежду деветимата претенденти на първия тур на изборите.

Opposition candidate, Ivan Korcok, wins the first round of Slovakia’s presidential election, with a larger margin than expected.

The government’s candidate Pellegrini comes second but could benefit from a surge from the anti-establishment vote in the second round.
— Anton Spisak (@AntonSpisak)
Неговият резултат е 42,4 % от гласовете при броене на подадените бюлетини в 99,7 % от изборните региони, което е много над 37,1% за Петер Пелегрини, ръководител на Народното събрание, който оглавява партия Глас (Хлас), която взе участие в ръководещата коалиция на Фицо. Двамата ще се явят на втори тур на 6 април.

Бившият началник на Върховния съд, който е с проруски възгледи, Стефан Харабин, е с третия резултат по получени  гласове - едвам 11,75%, след получи поддръжка от националистическа партия, която също е в държавната коалиция. Неговите гласоподаватели могат да дадат подтик на Пелегрини на втория тур на изборите.

Фицо и неговата ръководеща лява партия " Смер " завоюваха парламентарните избори  през септември предходната година с обещанията да спре военната помощ за Украйна и да поддържат хората, наранени от скока на цените.

Пелегрини, някогашен министър-председател и някогашен член на " Смер ", беше основна фигура при образуването на обединението.

Корчок се пробва да попречи на държавното управление да получи поста на президента - позиция, която не се употребява с доста изпълнителна власт, само че има роля при назначенията в държавното управление и правосъдната власт,  може да постанова несъгласие на закони и оказва въздействие на публичния спор, както правеше не един път Чапутова.

В предишното гласоподавателите в Словакия постоянно са отхвърляли даването на ръководещите партии както държавното управление, по този начин и президентския пост, за което образец е в това число успеха на Чапутова през 2019 година, когато антикорупционните настроения нанесоха вреди на партията на Фицо, която тогава беше в държавното управление.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР