Проектозаконът за измение на допълнение на Кодекса за социално осигуряване

...
Проектозаконът за измение на допълнение на Кодекса за социално осигуряване
Коментари Харесай

За КНСБ допълнителната пенсия е нонсенс, ако не е получена основната

Проектозаконът за измение на допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване съвсем не се разграничава от направения подобен през 2019 година Това декларират от КНСБ в своя публична позиция.
Синдикатът смята за позитивно решение в плана гаранцията, че в случай че в партидите на обезпечените лица насъбраният капитал по някакви аргументи е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили посредством Национална агенция за приходите, то пенсионното сдружение за своя сметка ще добави сумата до равнището на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки обезпечен. Те утвърждават и, какъвто е и замисълът на основаване на втория пенсионен дирек, както и основаването на профилиран Фонд за погашение на пожизнени пенсии като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория дирек до живот, каквато и да е възрастта на доживяване на лицата.
 От през днешния ден, 9 ноември - заплащат се месечните пенсии, с по 50 лева добавка От през днешния ден, 9 ноември - заплащат се месечните пенсии, с по 50 лева добавка
Изплащането на пенсиите и добавката от 50 лв. към тях ще стартира на 9 ноември (понеделник) и ще завърши на 20 ноември (петък). 2 118...
КНСБ е " за " задължението ръководещите сдружения с изключение на Фонд за изплащането да образуват и запас за гаранция на изплащането на пожизнени пенсии, както и пожизнените пенсии да се актуализират според от осъществената рентабилност от вложението на средствата на Фонда за погашение на пожизнените пенсии. Одобрява се и въвеждането на преизчисляване на спомагателната пожизнена пенсия в случаите, когато лицата след приемането на тази спомагателна пенсия продължат да реализират трудова активност и да се обезпечават.
Сред постановките на проектозакона, които КНСБ дефинира като незадоволителни, са запазването на разрива сред момента на придобиване права по първия и по втория дирек - законопроектът резервира обвързката на правото от втория дирек само с Но правото на пенсия от първия дирек е обвързвано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил главната си пенсия, а да получаваш спомагателна, считат от синдиката.
Според тях разминаването сред правата от двата стълба става още по-задълбочено с въвеждането на опция да се получава спомагателната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при изискване че насъбраните в партидата средства ще разрешат разпределяне на спомагателна пенсия, не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния дирек.
За КНСБ вторият дирек би трябвало да предлага пожизнена спомагателна пенсия, като в ясно избрани изключения може да се предлага еднократно погашение на средствата.
 Средната пенсия следващата година става 489 лева Средната пенсия следващата година става 489 лева
Правителството утвърди законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2021 година С плана се предлага от 1 януари...
Според синдиката наложителното обезпечаване допуска идентични условия за на входа и на изхода на втория пенсионен дирек. От тази позиция остават запасите му по отношение на продуктите, които да се избират от обезпечените - разнообразни типове разсрочени заплащания, пожизнена пенсия с права на наследниците и така нататък Те не виждат логичност и в обвързването на правото на еднократно евакуиране на насъбраните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия дирек.
По отношение на предлаганото стъпаловидно повишаване на периода за прекачване на партидите преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 година до края на 2025 година да бъде 1 година и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 година, те регистрират, че се допуска, че в същото време хората ще придобият повече знания за правата си във втория дирек, с цел да създадат осведомен избор дали да се лишават от права във втория дирек и да употребяват такива единствено в първия. Според КНСБ има логичност за такава смяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение съгласно тях е тази връзка да се възвърне и правото на избор на лицата да е все още на придобиване на правото на пенсия за ОСВ в солидарната система.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР