Проектобюджетът на Община Варна за 2022 г. е без увеличение

...
Проектобюджетът на Община Варна за 2022 г. е без увеличение
Коментари Харесай

Проектобюджетът на Варна е без увеличени местни данъци

Проектобюджетът на Община Варна за 2022 година е без нарастване на локалните налози и такси, без значение от мъчно прогнозируемата икономическа среда, бежанската и здравната рецесии. Той е с макрорамка от 647 960 000 лева, от които 88.2 млн. лева са от европейски планове и стратегии. Приходите от делегирани от страната действия са 236.7 млн. лева, а от локални действия - 322.9 млн. лева, оповестиха от общината, като цитират Стефка Господинова, шеф на дирекция „ Финанси и бюджет “.

Проектобюджетът е формиран в изискванията на тежка икономическа рецесия, бежанска вълна от Украйна, евентуална опция от нова вълна от COVID-19 и късно признат Закон за държавния бюджет за 2022 година. Планираната от държавното управление актуализация на държавния бюджет през лятото също ще се отрази върху общинските бюджети, само че макар компликациите, нарастване на локалните налози и такси за жителите няма да има, ще бъде изпълнено и решението на страната родителите да бъдат освободени от такси в детските градини и ясли, считано от април. В същото време за четвърта поредна година Община Варна няма да получи изравнителна дотация от държавния бюджет, макар множеството изразходвани средства за прехрана, поради внезапното покачване на цените на електрическа енергия, горива, хранителни артикули, строителни материали и други, прецизират от общината.

През годините Община Варна поддържа устойчиво финансово положение, без просрочени отговорности, което е един от главните индикатори за резистентност. Потвърждение за това е и кредитният рейтинг, присъден през май 2021 година и доказан през ноември предходната година - дълготраен кредитен рейтинг ВВВ с вероятност постоянна, кратковременен кредитен рейтинг /А-3/ с вероятност постоянна, ПОСОЧВА Стефка Господинова. Всичко това е една добра съображение за умерено прилагане на кредитни принадлежности. През 2022 година общината възнамерява да поеме нов дълготраен общински дълг за осъществяване на капиталови планове. Той ще се усвоява на няколко транша, съгласно осъществяване на дейностите на плановете. 

Предвид икономическата рецесия, в проектобюджета за тази година Община Варна се плануват финансови благоприятни условия за поддръжка за хора с разнообразни обществени и здравни потребности. Заложено е нарастване на минималната работна заплата на педагогическия личен състав в детски ясли и здравни кабинети, както и на заплатите на заетите в системата на предучилищното и учебното обучение - от 1 април. Осигурени са средства за помощи в региона на опазването на здравето, общественото подкрепяне и превоза, финансова поддръжка за лекуване на жители, помощи за асистирана репродукция (ин витро процедури за бездетни двойки), за битови потребности на обществено слаби хора.

Успоредно с това е създадена финансовата стратегия с планове за възобновяване на уличната инфраструктура и благоустрояване на междублокови пространства на територията на целия града и селата, които са част от общината.

За обучение са заделени най-вече средства - 202 335 000 лева, което е 36% условен дял в общия бюджет. Средствата са увеличени с 30 млн. лева по отношение на доклада за предходната година. Продължава осъществяването на план „ Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения на територията на община Варна ”, с индикативна стойност 41 200 000 лева, в това число финансиране от централния бюджет 31 200 000 лева и съфинансиране от община Варна.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР