Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България,

...
Проектната компания ICGB, която отговаря за реализацията на интерконектора Гърция-България,
Коментари Харесай

ICGB вече чака сертификат от регулаторите в България и Гърция

Проектната компания ICGB, която дава отговор за реализацията на интерконектора Гърция-България, започва процедурата за сертифициран е като самостоятелен оператор на преносна мрежа. Съответните документи са подадени на 16-ти февруари и следва да бъдат прегледани от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Аналогично заявление е подадено и към националния енергиен регулатор на Гърция - RAE.

Процедурата по узаконяване като самостоятелен метафоричен оператор е една от основните административни стъпки , които предшестват въвеждането на газопровода в комерсиална употреба. Като предстоящ оператор, който ще извършва функционалности по транспорт на природен газ, ICGB следва да подсигурява, че няма да позволява използване на неконкурентно или дискриминационно държание. За тази цел е належащо построяването на нов управнически модел на сдружението, в това число приемане на набор от корпоративни правила , политики и процедури и въвеждане на двустепенна система на ръководство с директорски съвет и контролен съвет.

" Булгаргаз ": Очакваме газовата връзка с Гърция да стартира работа най-късно на 1 юли

В противоположен случай може да се стигне до наказания

Националните регулатори на България и Гърция следва да прегледат и оценят съществуването и практическия резултат на новите правила и процедури, планувани да работят в плановата компания, след което да издадат взаимно решение за узаконяване. Решението се издава в период до 4 месеца от подаването на документите и предстои на обзор за мнение от Европейската комисия.

Максималният вероятен период на цялата процедура по узаконяване е 6 месеца от датата на подаване. Предвид стратегическото значение на плана IGB, акционерите на плановата компания разчитат на волята на националните регулатори заявката да бъде прегледано при съкратени периоди.
 Булгаргаз не знае по кое време ще е подготвена газова връзка Гърция-България
Булгаргаз не знае по кое време ще е подготвена газова връзка Гърция-България

Турция не дала отговор какви са техническите параметри за транспорт на газ

Проектът IGB е от основно значение за повишение на сигурността на доставките и за обезпечаване на диверсификация на източниците на природен газ за България и района на Югоизточна Европа . Към средата на февруари над 85% от всички строителни действия по линейната част и наземните уреди са приключили. Очаква се газопроводът да бъде въведен в комерсиална употреба през втората половина на 2022 година
 Мартин Димитров: Да сме подготвени с газовата връзка с Гърция през 2022 година
Мартин Димитров: Да сме подготвени с газовата връзка с Гърция през 2022 година

Той не е дал своя вот мораториума върху цените на тока, парното и водата

Припомняне, министър председателят Кирил Петков организира постоянно срещи с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис, като фокусът на последната им
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР