Проектите за офшорни вятърни паркове изпитват проблеми в икономическата криза,

...
Проектите за офшорни вятърни паркове изпитват проблеми в икономическата криза,
Коментари Харесай

Проекти за офшорни вятърни паркове се отлагат заради високи разходи

Проектите за офшорни вятърни паркове изпитват проблеми в икономическата рецесия, която тази седмица провали плануваните разработки за милиарди долари - тъкмо когато светът се нуждае от чиста сила повече от всеки път.Подразделение на испанската компания Iberdrola SA се съгласи да анулира план за контракт за продажба на електрическа енергия от плануван вятърен парк край крайбрежията на Масачузетс. Датската компания Orsted A/S загуби търга за доставка на електрическа енергия от офшорни вятърни паркове в щата Роуд Айлънд, където главният снабдител на електрическа енергия съобщи, че възходящите разноски вършат предлагането прекомерно скъпо. Шведската държавна компания Vattenfall AB се отхвърли от проектите си за създаване на вятърен парк край крайбрежията на Англия, базирайки се на инфлацията, обобщава в разбор Bloomberg.

Проектите за офшорни вятърни паркове изпитват проблеми в икономическата рецесия, която тази седмица провали плануваните разработки за милиарди долари - тъкмо когато светът се нуждае от чиста сила повече от всеки път.

Подразделение на испанската компания Iberdrola SA се съгласи да анулира план за контракт за продажба на електрическа енергия от плануван вятърен парк край крайбрежията на Масачузетс. Датската компания Orsted A/S загуби търга за доставка на електрическа енергия от офшорни вятърни паркове в щата Роуд Айлънд, където главният снабдител на електрическа енергия съобщи, че възходящите разноски вършат предлагането прекомерно скъпо. Шведската държавна компания Vattenfall AB се отхвърли от проектите си за създаване на вятърен парк край крайбрежията на Англия, базирайки се на инфлацията, обобщава в разбор Bloomberg.

Общо трите наранени плана са щели да обезпечат 3.5 гигавата електрическа енергия, което е повече от 11% от общия парк от офшорни вятърни електроцентрали, които понастоящем са ситуирани във водите на Съединени американски щати и Европа. Според BloombergNEF американски планове с обща мощ от най-малко 9.7 гигавата са изложени на риск, защото техните разработчици желаят да предоговорят или да прекратят договорите за продажба на електрическа енергия на цени, които съгласно тях в този момент са прекомерно ниски, с цел да си заслужават вложенията.
Реклама
" Енергията от тези планове е извънредно нужна ", съобщи Хелене Бистром, началник на бизнеса с вятърна сила на Vattenfall, по време на конференция тази седмица. " При новите пазарни условия няма смисъл да продължаваме. "
По-скъпи материали и услуги
Прекратените планове са най-новите сигнали за усложнения за офшорните вятърни паркове. Нарастващите разноски за материали, най-много за стомана, са принудили производителите на турбини да покачат цените. Рязко са се повишили и разноските за други основни услуги, като профилираните плавателни съдове за инсталиране на турбините, а повишението на лихвените проценти прави вземането на дълг по-скъпо.

Капиталовите разноски и цените на турбините, кабелите и другото съоръжение " внезапно се покачиха ", съобщи Мадс Нипер, основен изпълнителен шеф на Orsted, в обява в LinkedIn. " Това значи, че цената на възобновимата сила за жалост би трябвало да се увеличи краткотрайно след години на внезапен спад. "

Реклама
Въпреки увеличението на разноските някои планове в Съединени американски щати и Обединеното кралство не престават осъществяването си, като по-рано този месец огромните петролни компании BP и TotalEnergies са предложили 12.6 милиарда евро за създаване на офшорни вятърни паркове в Северно море в Германия.

Въпреки че някои от плановете биха могли да бъдат осъществени в бъдеще, те ще би трябвало да си обезпечат по-високи цени на електрическата енергия, с цел да бъдат вложенията рентабилни. Всяко закъснение значи по-голяма взаимозависимост от изкопаеми горива, които способстват за изменението на климата, което в допълнение попречва постигането на задачите за понижаване на излъчванията.

" Съобщението на Vattenfall за преустановяване на създаването на вятърния парк Norfolk Boreas е сигнал за началото на нещо, което може да се трансформира в същинска рецесия ", споделя Меган Смит, асоцииран шеф на отдела за офшорна вятърна сила в Carbon Trust. " Политиците би трябвало да извърнат внимание и да подхващат бързи дейности, с цел да подсигуряват, че други разработчици и вятърни паркове няма да последват същия път. "
Свързани публикации Какво значи Законът на Европейски Съюз за нулевото ползване за китайските ВЕИ компании 26 юли 2023, 12:50 Европа изненадващо използва по-малко ток през 2023 година България също, само че по друга причина 25 юли 2023, 14:30 Зелената стомана: криптонитът* на тежката промишленост 25 юли 2023, 12:23 Ток от шамандура, или по какъв начин се прави сила от морските талази 24 юли 2023, 17:47 Зеленият преход на огромните петролни компании 24 юли 2023, 11:00
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР