Проектите от общоевропейски интерес, които реализира ЕСО, се вписват в

...
Проектите от общоевропейски интерес, които реализира ЕСО, се вписват в
Коментари Харесай

Антон Славов, ЕСО: Партньорството между науката и бизнеса е шанс за прилагане на съвременните технологии в модернизиращия се енергиен сектор


Проектите от общоевропейски интерес, които осъществя ЕСО, се вписват в посланията на българското председателство - Европа на конкурентноспособността и Стабилен Европейски енергиен съюз, посредством поощряване построяването на изчезналата инфраструктура с оглед прекратяване изолацията на част от държавите-членки от европейските газопреносни и електропреносни мрежи. Динамиката на тези процеси е в унисон с европейските цели и изрично се нуждае от висококвалифицирани експерти. Електроенергийният систематичен оператор /ЕСО/ интензивно взе участие в редица европейски иновационни стратегии, които целят научните постижения да намерят своето практическо приложение.

Това акцентира ръководителят на Управителния съвет на сдружението Антон Славов в одобрение към участниците в тазгодишното издание на Енергийния конгрес, проведен от Научно-техническия съюз на енергетиците в България, като благодари за академичната поддръжка отстрана на членовете на съюза.

„ Възпитаниците на Електротехническите факултети на Техническите университети в страната са доста скъп запас за кадровото застраховане на българската енергетика “, посочи в приветствието си Антон Славов. Той акцентира, че партньорството сред науката и бизнеса е от значително значение за съответното използване на актуалните технологии в непрестанно модернизиращия се енергиен бранш. „ Динамиката на тези процеси в унисон с европейските цели, изрично се нуждае от висококвалифицирани експерти “, продължи ръководителят на УС на ЕСО Антон Славов. Той посочи присъединяване на сдружението в два основни научно-изследователски плана на Европейския съюз, финансирани от програмата „ Хоризонт 2020 “- CROSSBOW и FLEXITRANSTORE.

" ЕСО стана стратегически сътрудник по интернационалния план „ CROSSBOW “/КРОСБОУ/ и хазаин на първата среща на консорциума, която се организира в България през есента на предходната година под патронажа на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Общата стойност на плана е над 21 милиона евро, от които над 17 милиона евро е безвъзмездното съфинансиране. Близо 623 хиляди евро ще получи ЕСО за осъществяване на действия в границите на плана. „ CROSSBOW “/КРОСБОУ/ е един от най-важните иновационни планове на Европейския съюз в региона на интелигентните мрежи. Той има за цел да предложи споделено потребление на запаси за поощряване на трансграничното ръководство на непостоянните източници на възобновима сила и оборудванията за предпазване, способствайки за по-широко разрастване на незамърсяващи енергийни източници, редуциране на мрежовите експлоатационни разноски и увеличение на икономическите изгоди от екологично чистата сила и от оборудванията за предпазване ", изясни Антон Славов.

В началото на ноември 2017 година ЕСО стана сътрудник и в интернационалния план FLEXITRANSTORE/ФЛЕКСИТРАНСТОР/, напомни той. Проектът се извършва от консорциум от 28 организации и също се финансира от европейската стратегия за научни проучвания и нововъведения " Хоризонт 2020 ". В него са включени четири оператора на преносни мрежи - от България, Гърция, Кипър и Турция.

" FLEXITRANSTORE /ФЛЕКСИТРАНСТОР/ има за цел да развие последващо потомство гъвкава енергийна мрежа, която да обезпечи техническа основа и възстановяване на съществуващия европейски вътрешен енергиен пазар. Тази гъвкава енергийна мрежа е ориентирана към опцията на електроенергийните системи да поддържат качествени услуги в условия на бързи и огромни промени в предлагането или търсенето. Ще бъдат употребявани набор от най-съвременните осведомителни и информационни технологии, и усъвършенствания в контрола, а в същото време се усили полезността на съществуващата инфраструктура ", акцентира ръководителят на УС на ЕСО. Той добави, че общият бюджет на плана е близо 23 милиона евро. За осъществяване на дейностите по него ЕСО ще получи безплатно над 290 хиляди евро.

На 1 юни тази година ЕСО и сътрудниците в FLEXITRANSTORE/ФЛЕКСИТРАНСТОР/ разискаха в София напредъка по плана и набелязаха проекта за идващите интервали. Домакин на срещата беше Техническият университет в София, отбиляза Славов.

Председателят на УС означи в приветствието си усилената работа на ЕСО по програмата за развиване на електропреносната мрежа. " Разширяването и подобряването на енергийната инфраструктура са изключително основни в подтекста на новите провокации. Знаете, преди дни Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз се договориха делът на възобновимите енергийни източници в страните от Европейски Съюз да доближи 32% от общия енергиен дял до 2030 година Регулаторната рамка включва опция за преразглеждане през 2023 година Перспективата постанова да се мисли и работи за включването и балансирането на новите енергийни източници ", съобщи специалистът.

Славов акцентира, че Електроенергийният систематичен оператор интензивно работи за развиване на електропреносната мрежа в страната и района: " Дружеството навлезе в значителния стадий от реализацията на петте плана от общоевропейски интерес, които се реализират с европейско съфинансиране. През есента на предходната година те станаха част от меморандума за допълнение на самодейността за газова междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа. Направените допълнения целят основаване на конкурентен районен енергиен пазар, с цел да се подсигурява сигурността на електроснабдяването на допустимо най-ниската цена за потребителите ".

Днес полемиката за нуждата от нови нуклеарни мощности в Европа още веднъж е на дневен ред. Темата за възобновимите енергийни източници се преглежда като единствена опция на въглищните централи и метод за реализиране задачите на Европейски Съюз по пакета „ Чиста сила за всички европейци. Вашите научни разработки и проучвания са от основно значение за решение на проблемите на дневен ред в енергийния бранш ", съобщи още ръководителят на УС на ЕСО. Той ЕСО. Председателят на НТСЕБ професор Бончо Бонев благодари за оказаната поддръжка и за ползотворното съдействие.

Част от научната стратегия на Енергийния конгрес 2018 беше отчетът на Стефан Сулаков от ЕСО на тематика „ Влияние на метеорологичните условия върху софтуерните загуби на въздушните електропроводни линии. “ В рамките на тазгодишното издание на Енергийния конгрес беше маркирана и 70-годишнината от основаването на Катедра Топлоенергетика и нуклеарна енергетика към Технически университет-София.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР